A göcsörtös gumójú csodazöldség kevésbé hizlal mint a krumpli, azonban ugyanolyan laktató, ráadásul a cukorbetegek számára is remek diétás alapanyag. Vesződséges megpucolni, de a belőle készült ételeket könnyű megszeretni. Irány a piac, mert elkezdődött a tavaszig tartó csicsókaszezon!
Konyhai tippek
A csicsókát visszafogottan fűszerezd, hogy megőrizd karakteres ízét. Az ételekben nyugodtan társíthatod krumplival, zellerrel, fehérrépával, mert ezek nem nyomják el, ráadásul mérsékelik a felfúvó hatását. A megpucold gumókat tedd citromos vízbe, hogy ne veszítsék el a színűket. A főzés előtti áztatás egyúttal a zöldség némelyek számára zavaró édeskés ízét is mérsékli. Óvatosan főzd, mert a puhulás utáni pillanatban szétesik! A sütésére is oda kell figyelni.
Felhasználási ötletek
Nyers rágcsa: Vágd vékony szeletekre vagy metéld hasábokra.
Chips: A burgonyaszirom vastagságúra szeletelt csicsókát bő olajban süsd ropogósra.
Krémleves, főzelék: Hagyományos módon, tejszínnel, tejföllel dúsítva főzd meg.
Csőben sült: A vékonyra szeletelt zöldséget egy kivajazott hőálló tálban öntsd nyakon tejszínnel vagy zsíros tejföllel, és süsd krémesre.
Magyaros rakottas: Ugyanúgy kolbásszal és főtt tojással rétegezd, mint a rakott burgonyát.
Tészta: Kifőzött durumtésztát forgass össze pl. párolt cukkinivel és egy kis csicsókapürével, majd szórd meg parmezánnal és dióval.
Tócsni: A nyersen durvára reszelt zöldséget keverd össze tojással és némi liszttel, majd olajon süss belőle ropogós lepénykéket.
Rizottó: A hagyományosan készített parmezános rizottóhoz a végén adj egy kevés vékonyra szeletelt csicsókát, és párold puhára a rizzsel.
Köret: A csicsókát ugyanúgy használhatod, mint a burgonyát. Megsütheted rósejbninek, de vigyázz, hogy ress maradjon. Puhára főzve szinte magától szétesik, ezért vajjal és tejszínnel dúsítva helyettesíti a burgonyapürét.
Saláta: A megtisztított nyers gumókat gyaluld papírvékonyra, és öntözd meg mustáros-mézes vinaigrette-tel. Vagy lereszelt csicsókát forgass össze reszelt almával, valamint durvára aprított dióval és tetszés szerinti öntettel. A csicsóka jól illik a téli zöldségsalátákba is.
Savanyúság: Ecetes lében tartósítva befőttesüvegben tárolhatod. Kiváló sültek mellé.
A csúcsgasztronómia is felfedezte
A régen takarmányozásra használt zöldségből manapság sztárséfek kreálnak ínyencfogásokat. A csicsókát homárral, nemes halakkal, fésűkagylóval, libamájjal, szarvasgombával társítják, de előfordul szufléban és panna cottában is.