Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csicseriborsó: van helye a kamrában

default user icon
SB
Nemcsak vegetáriánusoknak jó választás, de ők különösen szeretik, hiszen nagyon egészséges és fehérjében különösen gazdag zöldségféle. Belőle készül a humusz, a falafel, de nagyon finom salátákban, currykben, levesekben is. Lisztjéből lepények készülnek szerte a világon. Csicserizzünk együtt!
Bemutatkozik a csicseriborsó

Sárgás színű, gömbölyű szemek, melyek formája egyesek szerint a bagoly fejéhez hasonlit, ezért népnyelv bagolyborsónak is hívja. Íze a dióra vagy a gesztenyére emlékeztet.

Több ezer éve ismert, már az ókorban is fogyasztották. Hazánkban az 1300-as években jelent meg cicer borsó néven, mégsem terjedt el igazán a gasztronómiában, inkább takarmányként használták.

Szárítva és előfőzve, konzerv formában kapható. Főzésre Európában a csicseriborsó vajszínű fajtáját használjuk, de Indiában és Afrikában kapható zöld, fekete, piros és zöld csicseriborsó is.

Ételek csicseriből

Az egyik legfinomabb csicseriborsós étel - amit már az egész világon fogyasztanak - a humusz. Ennek fontos hozzávalója a szezámkrém (tahini), amit előállíthatunk otthon is, de megvásárolhatjuk az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben vagy nagyáruházakban is.
Hummusz recept >>>

A humusz után a népszerűségi sorban valószínűleg a falafel következik, mely a fasírthoz hasonló kinézetű fűszeres, csicseris csemege.

Hagymás, fokhagymás, gyömbéres alapon főzve jól harmonizál a csicseriborsó más zöldségekkel, paradicsommal, padlizsánnal, burgonyával. Indiai fűszerekkel megbolondítva már kész is a madras vagy curry. Sok bárányhússal készült étel készül csicseriborsóval, például ez a báránycurry is.

Nagyon finom leveseket készíthetünk csicseriborsó, más zöldségek és finom fűszerek hozzáadásával

Hogyan lesz puha a csicseriborsó?

Ha konzerv formában vesszük, garantált puhaságot kapunk, de ez nem mindig a legolcsóbb megoldás. A sokáig elálló, száraz csicseriborsót legalább egy napig, de sokan 36 órán át is áztatják. Átmosás után 2-4 de akár 6 órán át is eltarthat a puhára főzése.
Próbáljátok meg lobogóan forró, sós vízbe áztatni, esetleg néhány kávéskanál szódabikarbónát hozzáadni az áztatóvízhez. Ha nagyobb adagokat készítetek, főzés után le is lehet fagyasztani, és később így adagolni zöldséglevesekbe, salátákba.

Mi készül a csicseriborsó lisztjéből?

Olaszország egyes részein víz, olívaolaj és só, bors hozzáadásával lepényt készítenek a csicseriborsólisztből, ez a farinata. Genova egyik elővárosában még farinata ünnepség is van minden évben. Fogyasztják Dél-Franciaországban is, itt socca néven ismert. Gibraltáron calentita a neve a csicseris lepénynek, és nemzeti étel, de ismerik és fogyasztják Argentinában is.

Édesség is készül belőle, Indiában a chana halva csicseriből készül, ez a török halvához hasonló finomság.

Csupajó csicseri

Energiatartalma 320 Kcal/100 gramm, rosttartalma kiemelkedően magas viszont zsírtartalma alacsony, így sportolóknak kötelező választás. Megelőzhető vele a székrekedés, és a koleszterinszintet is csökkenti. Cukorbetegek is kedvelik, mivel csökkenti a vércukorszintet.


Fokhagymás csicseriborsó leves

Hozzávalók 2 személyre:
2 pohár konzerv csicseriborsó
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj
5 dl húsleves
fokhagyma

Elkészítés: A finomra vágott vöröshagymát az olívaolajon aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a csicseriborsót, sózzuk, és húslevessel felengedve puhára főzzük. Fokhagymával és vágott petrezselyemmel ízesítjük.

Arab falafel

Hozzávalók:
25 dkg konzerv (vagy főtt) csicseriborsó
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál sütőpor
petrezselyem
pici só
1 tojás
garam masala (ízlés szerint)
olaj a sütéshez

Elkészítés: A csicseriborsót és a hagymákat turmixgépben pépesítjük (darabos legyen), majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Pici fasírtgolyókat készítünk belőle, és bő, forró olajban pirosra sütjük. Pirított pita, zöldségek és fűszeres joghurt illik hozzá.

Ezek is érdekelhetnek

Friss