Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cseresznyés gombóc

75 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 1 kg krumpli
  • 35 dkg liszt
  • 2 evőkanál gríz
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • A bundázáshoz:
  • 6 evőkanál napraforgóolaj
  • zsemlemorzsa
  • A töltelékhez:
  • 25 szem mokkacukor (kb. 6 dkg)
  • 2 mokkáskanál fahéj
  • cseresznye

Elkészítés

Elkészítés: A krumplit héjában, sós vízben megfőzzük. Közepes méretű krumpli esetében kb. 45 perc alatt fő meg. A krumplit meghámozzuk, krumplinyomóval átpasszírozzuk, és hagyjuk kihűlni. (Az utóbbi fontos!)

Amíg hűl a krumpli, aranybarnára pirítjuk az olajjal elkevert zsemlemorzsát, kimagozzuk a cseresznyét.

Miután kihűlt a krumpli, hozzáadjuk a grízt, a lisztet, a sót, az olajat és a tojást, jól összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.

Lisztezett deszkán két részletben kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 9x9 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik tésztadarabra néhány cseresznyét teszünk és 1-1 kockacukrot, rászórunk egy csipet fahéjat, majd gombócot formálun a tésztából.

Enyhén sós, bő, forrásban lévő vízben 2-3 részletben kb. 10-10 perc alatt megfőzzük a gombócokat. Szűrőkanállal kiszedjük egy tálba, és kb. 5 perc pihentetés után óvatosan az edény rázogatásával megforgatjuk a zsemlemorzsában.

Ezek is érdekelhetnek

Friss