Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cseresznyés-diós pite

75 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg sertészsír (vagy 20 dkg vaj)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1/2 cs sütőpor
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg cseresznye (kimagozva)
  • 3 ek barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg darált dió
  • 6 db babapiskóta
  • 1 tk őrölt fahéj

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval, majd beleszitáljuk egy tálba. Hozzáadjuk a hideg zsírt (vagy vajat) és az ujjbegyünkkel összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
  2. A tésztának lecsippentjük az 1/3-ad részét, és a hűtőbe tesszük. A maradék tésztát enyhén lisztezett felületen piteforma nagyságúra nyújtjuk ki, majd kibéleljük vele a formát.
  3. A cseresznyét kimagozzuk, majd alaposan lecsepegtetjük. Összekeverjük a barna cukorral és egy csomag vaníliás cukorral. A babapiskótát ledaráljuk, majd összekeverjük a darált dióval, az őrölt fahéjjal, és a másik csomag vaníliás cukorral.
  4. A piteformában lévő tésztára egyenletesen rászórjuk a diós keveréket, majd rákanalazzuk a cukrozott cseresznyét.
  5. Kivesszük a hűtőből a félretett tésztát, majd enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk. Csíkokra vágjuk, és berácsozzuk vele a pite tetejét.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük (légkeveréses sütőben 150 fokon, 40 percig).
  7. Amikor elkészült, félretesszük, és hagyjuk hűlni. Vaníliafagyival tálaljuk. 

Megjegyzés

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a pitét porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Én vanília fagyival tálaltam a még kissé langyos pitét, és nagyon jól összeillettek. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss