Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Cseresznyekrémleves mandulás habbal

Hozzávalók

  • 80 dkg magozott cseresznye
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 2 ek méz
  • 2 dl tejszín
  • 1/2 db kezeletlen citrom héja és leve
  • 1/2 rúd fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • A mandulás habhoz:
  • 2 db tojásfehérje
  • 2 ek porcukor
  • 1 tk mandulakivonat
  • 1 tk citromlé
  • 1,5 ek mandulaforgács

Elkészítés

    1. Az alaposan megmosott, magozott cseresznyét a cukorral feltesszük főni, annyi vízben, amennyi ellepi. Teatojásban hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget.
    2. A citrom sárga héjából, késsel csíkokat vágunk, ezt is hozzáadjuk a leveshez. Körülbelül 10-15 perc alatt megfőzzük. Amikor megfőtt, a teatojást és a citromhéj darabokat eltávolítjuk, hozzáadjuk a mézet és a citromlevet, botmixerrel egyneművé mixeljük, visszatesszük a tűzre, belekeverjük a tejszínt, felforraljuk.
    3. Miután felforrt, levesszük a tűzről, majd az edényt hideg vízbe állítva, lehűtjük. A habhoz, a tojásfehérjét, a mandulakivonattal és a porcukorral kemény habbá verjük. Közben egy szélesebb edényben vizet forralunk, citromlevet teszünk bele, és amikor forr, kanállal galuskákat szaggatunk a habból, és egy-két perc alatt megfőzzük, először az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is. Szűrőkanállal kiemeljük a galuskákat, lecsepegtetjük, majd a hideg cseresznyeleves tetejére tesszük.
    4. Tálaláskor, száraz serpenyőben világosra pirított, mandulaforgáccsal meghintjük. 

     

Megjegyzés

Aki tartalmasabb levesre vágyik, a megfőtt cseresznyéből félretehet és tálaláskor visszateszi a levesbe. A habgaluskákat tejben is kifőzhetjük, de vízben főzve is tökéletes. Ez a finom leves a kánikulában nagyon jól esik, alaposan behűtve, olyan mint egy finom desszert.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin