Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 ok, amiért imádjuk a cseresznyét

Ki tudna ellenállni a fákon és a piaci standokon kacsintgató piros gyümölcsszemek biztatásának: szedj le, vegyél meg! Egyél minél több cseresznyét, mert nemcsak az ízét, de jótékony hatásait is élvezheted.
1. Nyersen és feldolgozva is megunhatatlan

Kínában már 3000 éve ismerik ezt az édes gyümölcsöt. A legenda szerint az első cseresznyefát az ínyencként elhíresült Lucullus római hadvezér hozta magával egy kis fekete-tengeri kikötőből Európába. A hazai fajták júniusban a legfinomabbak. A piroson kívül sárga és egészen sötét, szinte már fekete fajták is léteznek. A frissen szedett egészséges szemek fényesek, ropogósak. A cseresznye kiváló desszertekbe, gyümölcslevesbe és szószba vagy turmixokba, továbbá elteheted lekvárnak, befőttnek.

Cseresznyés receptek >>> 
2. Lefagyasztható a téli hónapokra

A leszárazott gyümölcsöt hideg folyó víz alatt alaposan mosd meg, majd konyharuhán vagy konyhai papírtörlőn hagyd megszáradni. (Máskülönben a vizes szemek összefagynak egy tömbbe.) A száraz cseresznyét vékony rétegben terítsd el egy tálcán, és tedd a fagyasztóba. Minél gyorsabban, minél alacsonyabb hőmérsékleten fagyasztod, annál kisebb jégkristályok keletkeznek benne és annál kevésbé roncsolódik a gyümölcshús, vagyis felengedéskor kevesebb levet fog engedni. Miután megfagyott, nejlontasakban tárolhatod a mélyhűtőben.

3. Szépít és fogyaszt

A cseresznye nagy mennyiségben tartalmaz értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint antioxidáns hatású vitaminokat, amelyek hozzájárulnak bőröd szépségének megőrzéséhez. Vízhajtó hatása miatt hasznos a szív- és érrendszer karbantartásához, továbbá ideális táplálék fogyókúra idején, mert jóllakottság érzetet kölcsönöz. Magas cukortartalma miatt ne legelj le egy egész fát, de fél kilót megehetsz belőle naponta, vagy kifacsarhatod 1 kg gyümölcs levét (kb. 1/2 l lesz), amit elkortyolhatsz a nap folyamán. A cseresznyeszárból vízhajtó, méregtelenítő és emésztésszabályozó teát főzhetsz a diéta idejére.

Ezek is érdekelhetnek

Friss