Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt az ellenállhatatlan cseresznye! Tuti tippek, mire használd

default user icon
MME
Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.

A gyümölcsnek közel ezer fajtája van, a termés színe a fehéres sárgától a mély bordóig terjed, nagysága és alakja a kicsi kerektől a nagy szív alakúig ugyancsak sokféle, héja vékony és vastag is lehet. Tudatos emberi szelekciónak, nemesítéseknek köszönhető ez a változatosság: a közös ős a közel-keleti származású, savanykás erdei, vad- vagy madárcseresznye.

Lucullus tudta

A Földközi-tenger medencéjében már az ókorban termesztették az „istenek eledelét”. A legenda szerint Lucullus hadvezér vitt először egy nagyobb szemű fajtát a perzsa hadjáratról Rómába (i.e. 64-ben), mivel katonái nagyon megszerették a szomjoltó gyümölcsöt. A nemesített fajták hazánkban csak a török uralom idején terjedtek el. A Távol-Keleten is honos gyümölcs virágzásához kötődik a japánok tavaszköszöntő ünnepe.

A fajták a nevüket településekről-területről, névadó hírességről és/vagy jellegzetességről egyaránt kapták, például Májusi korai, Münchebergi korai, Valerij Cskalov, Biggareau Burlat, Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Szomolyai fekete, Solymári gömbölyű, Sunburst, Germersdorfi, Hedelfingeni, Kavicscseresznye, vagy az éréséhez köthető névnapokról kapta nevét a Margit-, a Linda-, a János- és a Katalin-cseresznye. Hazánkban nagyon kedvelt a nagy, ropogós, kevésbé érzékeny Badacsonyi cseresznye. Átlagos energiaértéke 100 grammban 70 kcal (295 kJ).

Tanács vásárláshoz

Ha nem mászhatunk fel a kertünkben a fára, akkor a piacra kell mennünk a csemegéért: mivel nem utóérő, viszont hamar megromlik, figyelmesen vizsgáljuk meg a gyümölcsöt! Érett, ép, foltmentes, kemény és fényes héjú legyen, szárral együtt vegyük, mert úgy lassabban romlik, és frissességét a szár élénkzöld színén láthatjuk. Maximum egy hétig áll el hűtőszekrényben, mosatlanul és kiterítve. Ne nyomódjanak egymáshoz a szemek! Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, fagyasszuk le!

Csupa egészség

A cseresznye 78−82 százaléka víz, a római katonák ezért oltották vele eredményesen szomjukat. A természetgyógyászat a vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé sorolja, ezáltal bőrújító is, jó a pattanások ellen. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések, például a köszvény megelőzésében is bizonyított hatása. A reumát is enyhíti, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát készíthetünk.

Alacsony a zsír- és a fehérjetartalma, viszont sok szénhidrát és növényi rost van benne. A vitaminok közül az A, a B1, a B2, a B6 és a C jelentős, így erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását. Sok ásványi anyagot és nyomelemet vehetünk magunkhoz a cseresznyével: folsavat, foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, kobaltot, és kiemelkedően sok vasat. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését, ezért gyerekeknek kifejezetten ajánlott, káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

A bogyós gyümölcsökben általában található antocián erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolva az érelmeszesedés kialakulását. A cseresznyének gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása is van, és a nátha kezelését is kiegészíti. S természetesen minél érettebb a cseresznye, annál édesebb, tehát gyümölcscukor-tartalma annál magasabb.

Salátától pálinkáig

Cseresznyéből sokféle ínyencséget készíthetünk. A friss gyümölcs fogyasztása kézenfekvő, emellett gyümölcssaláta alkotórésze lehet, tehetjük pitébe, rétesbe, piskótába, pohárkrémekbe, kompót készíthető belőle, befőttnek vagy lekvárként tartósíthatjuk. Finom csemege a kandírozott cseresznye, mag nélkül aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sűrűre főzve az arab világban közismert csemege.

Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likőrként, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel. A fekete fajtákból gyümölcsbort készíthetünk. Az EU-ban védett magyar termék az egri cseresznyepálinka. Francia különlegesség, hogy az erjedő cseresznyéhez hozzáadják az összetört magok egy részét, így a pálinka a mandulához hasonlatos mellékízt kap. Magja egyébként nyersen enyhén mérgező, de olajként (a magot összetörve, vizesítve és desztillálva) a keserű mandulaolaj helyett használható egyéb ételek elkészítésénél. Leveleit fehérborba áztatva különleges aperitif.

Fontos!

Sok friss cseresznye elfogyasztása után ne igyunk vizet! A gyümölcs héján lévő élesztőgombákat a tömény gyomorsav pusztítja el, de ha a felhígított emésztőnedvek nem elég erősek, akkor az élesztőgombák erjesztő hatása miatt puffadás, gyomorfájás alakulhat ki.

Vigyázat! A nyírfa és az égerfa pollenjére érzékenyeknél keresztallergiás tüneteket produkálhat.


Cseresznyeleves nagykorúaknak

Hozzávalók: 50 dkg cseresznye, 1,5 dl száraz vörösbor, 1,5 dl tejszín, 1 evőkanál finomliszt, fél citrom leve, egy darabka citromhéj, kis darabka fahéj, szegfűszeg, kristálycukor, csipet só

Elkészítés: A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk, kimagozzuk. A sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget 5 dl vízbe szórjuk, 5 percig forraljuk, leszűrjük, és a levet visszaöntjük a lábosba. A lisztből és a tejszínből habarást készítünk. A cseresznyét a fűszerezett lébe tesszük, és hozzáöntjük a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítjük, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforraljuk, és még 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínes habarást, megint öt percig forraljuk, végül a bort is beleöntjük, és levesszük a tűzről. Kihűlve tálaljuk.

Sült hús cseresznyés vöröskáposztával

Hozzávalók: 4 szelet sertéshús, 35 dkg cseresznye, 1 fej vöröskáposzta, 1 dl száraz bor, 3 darab savanykás alma, 2 fej hagyma, citromlé, babérlevél, olívaolaj, borókabogyó, só, őrölt feketebors, ecet, cukor

Elkészítés: Az almát és a káposztát csíkokra vágjuk, összedolgozzuk, és meglocsoljuk citromlével. A kockára vágott hagymát pici olajon megpároljuk, hozzákeverjük a káposztás almát. Ehhez adjuk a bort, a babérlevelet, a borókabogyót, a sót, a borsot, és körülbelül egy órán át az egészet lassú tűzön pároljuk. Az utolsó pár percben hozzáadjuk a cseresznyét, végül a cukrot és az ecetet. Eközben a sertésszeleteket sóval, borssal natúr megsütjük. Főtt burgonyával tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss