Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csemegeszalámi-teszt: az olcsó is lehet finom!

Kevés jobb dolog van, mint egy jóféle szalámis szendvics. Nem a legegészségesebb étel a Földön, de ki ne szeretné egy ilyen menüvel indítani a reggelt? Ez a fogás sok iskolai menzán ott van, mint reggeli, de sok kollégiumi hűtőben is megtalálni a hozzávaló kötelező alapanyagokat.

A szalámi adja a lelkét, ez benne a hús, ergo a lényeg. Többfajta szalámi létezik, de mi próbáltuk a legegyszerűbb, hagyományos avagy a csemege szalámikat felkutatni és tesztelni. A szalámi kolbászféleségnek számít, melyet már az 1850-es évek környékétől kezdve a magyar közönség is jól ismer. Ízük alapból füstölt.

ÉTTEREMAJÁNLÓK, KRITIKÁK ÉS TESZTEK A MIT ETTEM MA OLDALÁN >>>  

Különböző érlelési folyamatok után nyeri el végső állapotát. A legpraktikusabb a szeletelt, csomagolt verzió, amit pillanatok alatt rávághatunk a vajas kenyér hátára és burkolhatjuk. Felástunk 11 remek fajtát, melyeket leginkább ízük és állaguk szerint vizsgáltunk, pontoztunk.

Kométa

Szójamentes kiadás, ahogy a csomagolása azt büszkén hirdeti. Illatra egészen jó. Lágy szalámi illat, amit egy enyhe füstös vonal kísér. Kóstolva aztán visszább vesz, a füstösség elvékonyodik. Állagra egészen puha és „szaftos”, azaz nincsen rommá szárítva. A csomagolása nettó vacak.

Adatok: 80 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 142g, 449 ft

CSILISBAB-KONZERV TESZT: VAN, AMIT BUD SPENCER SZÍVESEN FALNA! >>> 
Herz - Classic

Illatra sokkal közelebb vagyunk a téli szalámikhoz, mint a csemegéhez. Kóstolva egy lágy, sós, téliszalámis vonalat kapunk. Állagra zsírosabb, puhább fajta. Összességében ízletes. A csomagolása perfekt, szinte lesuhan a fólia, és nem kell szaggatni fogóval.

Adatok: 70 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 152g, 495 ft

Zimbo

Illatra egy hagymás jelleget lehet benne felfedezni, de mélyebb szippantások után ez fura módon eltűnik. Kicsit húz a turistafelvágott felé, de nem tökéletesen az. Ízre icipicit fűszeresebb, de azért nagy dolgokat nem szabad várni tőle. Egy laza húsíz és kész. Tépni könnyű a csomagolást.

Adatok: 100 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 139g, 485 ft

NEM MIND EHETETLEN! TESZTELTÜK AZ ÜVEGES BOLOGNAI SZÓSZOKAT >>> 
Família

Illatra nem jó. Furcsa aromákat ereget magából, így önszántából valószínűleg egy épelméjű ember sem akarja megkóstolni. Ízre sokat nem javul a helyzet. Állagra zsírosabb, tartása a szeleteknek nem igazán van. Bontani könnyű.

Adatok: 70 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 113g, 275 ft

Csemege szalámi – Aldi

Illatra nagyon hajaz a Herz-re. Vakon nehéz lenne igazi különbséget felfedezni. Kicsit ez is indul a téli irányba, de megáll a határ előtt. Ízre ez is picit zsírosabb, de szerencsére ízletes, és érezni rajta, hogy van köze a rendes húshoz. Tépni könnyű.

Adatok: 100 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 151g, 359 ft

KÓLATESZT! KIPRÓBÁLTUK A TIKKADT SZÖCSKÉT, ÉS MEGTALÁLTUK A COCA-COLA VETÉLYTÁRSÁT >>> 
Kaiser

Akár a sörnek, ennek is császári neve van. Illatra teljesen eltér az eddigiektől, inkább a teakolbászra hasonlít. Nagyon puha, de ezt mégsem hordónyi mennyiségű zsírral érik el. Ízében is inkább a már említett termékre hasonlít, melyhez egy savanykás utóíz társul. 

Adatok: 75 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 137g, 275 ft

Krasno – Herkules szalámi

Gluténmentes kivitelben készül, a nevével ellentétben cseppet sem erős, csípős cseh szalámi. Igazi gigaszeletekkel dolgoznak, mely illatra szinte Kaiser is lehetne. Íze nem sok van, mindössze egy enyhe savanykás világ, mely inkább kellemetlen, mint jó. Ezzel ki is merül a mutatvány.

Adatok: 100 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 120g, 299 ft

A NAGY TEJFÖLTESZT! 3 TERMÉK IS VERI A MEZŐNYT >>> 
Pikok – Lidl

Szintén Csehországból tört be a Kárpát-Medencébe. Egy edzéssel felérő csomagolásbontás után erősen füstös illat szökik az orrunk felé. Ízében is ugyanez a világ köszön vissza. A hajszálvékony szeletek, füstös hatás kíséretében olvadnak szánkban. Pluszpont a visszazárható csomagolás miatt jár.

Adatok: 100 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 121g sertés, 8g marha, 359 ft

Finonimo – Szalámi

A „Jó minőség, alacsony áron” felirat láttán máris ráncoljuk a szemöldökünket, és szervezetünk azonnal menekülésre kész állapotba kapcsol. A csomagolás szépen szakad, amerre akar. Illatra a Zimbo jut eszünkbe. Nagyon savanyú íz tör belő előle, ezenkívül mást nem kapunk. Minimum vitaindító mindezek fényében a csomagoláson hirdetett minőség.

Adatok: 75 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 125g sertés, 1g marha, 249 ft

A NAGY KENŐMÁJASTESZT! TIZENNÉGYBŐL NÉGY VOLT OLYAN, MINT A HÁZI  >>> 
Linessa

Egyenesen Germániából érkezett. Illata egészen harapásra csábít, melyhez egy kellemes állag is társul, amit apróra darálással érnek el. Egyáltalán nem zsíros, sőt kifejezetten finom kategóriát képvisel. Enyhén füstös fuvallatok bódítják ízérzékeinket.

Adatok: 100 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékéhez: 118g, 279 ft

Pick

Azért ez a csomagolás már kezd ciki lenni. Feltépés után egy kifejezetten korrekt szalámiillatot kapunk, amiben rendesen érezni a füstös aromát. Állagra picit a szárazabb vonalat képviseli. Ízre rendes sertéshússzalámi, ez tényleg klasszikus és finom.

Adatok: 70 grammos kiszerelés, felhasznált hús mennyisége 100 gramm termékhez: 151gm, 509 forint

VAN OLYAN MOGYORÓKRÉM, AMI KÉPES LENYOMNI A NUTELLÁT? TESZTELTÜK! >>> 
Ítélet

Az sem véletlen, hogy 11 termékből 4-et a Pick gyárt. Szó nincsen arról, hogy ezek egymás klónjai lennének, mindegyik között van eltérés, azaz más a receptúra. Viszont, arról sincsen szó, hogy érdemes a legdrágábbat megvenni, mert az közel sem finomabb vagy jobb, mint egy másik név alatt futó termékük.

Meglepő, de a Herz, a Pick és az ALDI terméke simán vehető egy kalap alá, árban az eltérés köztük viszont nem éppen csak 2 fillér. A Kaiser terméke ugyan ez ízében kissé eltér a fő csapásiránytól, de szerencsére a jobb irányba. Megbízható társ tud lenni a mindennapokban.

A képzeletbeli dobogó első három fokára a Herz, Pick, ALDI és Kaiser fér fel. Ezek között nagyon minimális különbségeket érezni. Véleményünk szerint első a Pick, második a Herz, és a maradék testvériesen osztozik a harmadik helyen.

Igazi zsákutca a Família terméke, ez sem illatra, sem ízre nem jó, ajánlott kerülni. Van bizony érthetetlenül savanykás példány is, mint a Finonimo, ami rendesen összerántja az ember arcizmait, ha beleharap.

További felfedezés, hogy minél több anyagot használnak fel a termék elkészítéséhez, annál jobb minőségű, ízletesebb terméket kapunk. Ettől egyedül a Linessa terméke tér el, mely viszonylag csekély alapanyaggal is el tudja érni a finom kategóriát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss