Elkészítés: A kockákra vágott vöröshagymát az olajon pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a 2 centis kockákra vágott marhahúst. Pirítsuk közepes lángon, ameddig a hús levet enged, majd szórjuk rá a pirospaprikát. Úgy 10-15 másodpercig kavargassuk, majd öntsük fel a vízzel. Vigyázzunk, hogy ne várjunk túl sokat a felöntés előtt, mert ha odakap a paprika, az keserűvé teheti az ételt! Kavarjuk össze, majd adjuk hozzá az őrölt köményt és az őrölt borsot. Ízlés szerint használhatunk kevesebbet, mert ennyi borssal bizony kicsit csípős lesz, de éppen ez a jó benne. Keverjük el, majd fedő alatt főzzük úgy negyed órát. Nagyon fontos, hogy a főzés alatt végig figyeljünk a víz pótlására. Kis adagokban (~1 dl) adjuk hozzá, és figyeljünk, hogy ne híguljon fel túlságosan. A cél egy kicsit folyós, de azért sűrű állapot elérése, amibe aztán jó lesz mártogatni a knédlit.
Ezután tegyük bele a babérleveleket, az egész borsot és a kézzel morzsolt koriandert, és alaposan keverjük össze. Főzzük további 10 percet, majd mehet bele az őrölt babér és a szerecsendió. Ezután adjunk hozzá még 1,5 evőkanál csemege Piros Aranyat, és 1 gerezd fokhagymát.
Főzzük így még 1 órát, majd öntsünk bele kb. fél dl száraz vörösbort. Tegyük vissza a fedőt, majd néha kavargatva, a vizet időnként pótolva főzzük addig, amíg a hús megpuhul. Ha kész, adjunk hozzá még egy kevés majoránnát. Keverjük meg, és máris tálalható.
Tálaláshoz a felszeletelt knédlit rakjuk körbe a tányéron, majd szedjük a közepére a pörköltet, jó sok szafttal. A tetejére karikázzunk nyers vöröshagymát. Prágában 1 kanál tartármártást is tesznek rá, amivel még finomabb lesz!
Jó étvágyat hozzá, és ha Prágában járnak mindenképpen nézzenek be a Náprstková 7. szám alá…