Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Csavart fánk

Hozzávalók

  • 4 dkg vaj
  • 1,2 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő (friss)
  • 1 db tojás
  • 30 dkg liszt (+ a szóráshoz)
  • 1 csipet só
  • A sütéshez:
  • olaj
  • A forgatáshoz:
  • 3 ek cukor
  • 1 mk őrölt fahéj

Elkészítés

    1. A vajat egy kisebb lábasban megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, majd a tűzről levéve a cukrot és az elmorzsolt élesztőt is. 10 percet pihentetjük, majd a tojást is hozzáütjük, kézi habverővel simára keverjük.
    2. A lisztet keverőtálba tesszük egy csipet sóval, elvegyítjük, a közepébe egy lukat formázunk, ide öntjük a tejes keveréket. Fakanállal elkezdjük összedolgozni, majd kézzel folytatjuk, és ruganyos tésztává gyúrjuk 2-3 perc alatt. Lefedve, langyos helyen 1 órát kelni hagyjuk. Ezután kicsit átdolgozzuk, kinyomkodva belőle a levegőt, majd ugyanígy még 30 percet kelni hagyjuk.
    3. A duplán kelesztett tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit átnyomkodjuk, majd 16 egyenlő darabba vágjuk - először 4-be, majd mindegyik darabot 4 egyenlő részre osztjuk, kézzel kisodorjuk, majd félbehajtjuk, többször megtekerjük, a végeket lenyomkodjuk. Sütőpapírra téve, tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
    4. Egy nagyobb felületű edényben kétujjnyi olajt melegítünk, majd a csavart fánkokat oldalanként 5-6 perc alatt szép arany barnára sütjük, egy szűrőkanállal kiemelve jól lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre szedjük, hogy az a felesleges zsiradékot felszívja.
    5. Egy nagyobb zacskóba 3 evőkanál cukrot és 1 kávéskanál őrölt fahéjat szórunk, beletesszük a kisült, még forró csavart fánkokat, a száját összefogjuk, és alaposan összerázzuk, hogy mindenhol bevonja az illatos és ropogós réteg. Azon melegében tálaljuk - ízlés szerint olvasztott csokit, mogyorókrémet, lekvárt kínálva mellé.

    KÉPVISELŐFÁNK, AHOGY A NAGYI CSINÁLTA>>> 

    PIRI MAMA KEFIRES FÁNKJA>>> 

    NAGYMAMA FÉLE FÁNK>>> 

Megjegyzés

Kívül ropogós, belül légiesen könnyed.

ditti56
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin