Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Császármorzsa másként: így dobd fel a hagyományos smarnit!

Tudtad, hogy az osztrák édességként híressé vált császármorzsát a németek sós köretként fogyasztják zöldségek mellé?

A megunhatatlanul sokféle édes variáció mellett süss sváb smarnit vagy próbáld ki Dobos C. József receptjét!

Édes ötletek

Az osztrákoknál a Ferenc József által is oly kedvelt császármorzsa (Kaiserschmarrn) első számú kísérője a szilvareszter (Zwetschgenröster), de e fűszeres kompót helyett hígított lekvárral, valamint alma- vagy ribizliszósszal is kínálják. A modern konyha gyakran tálalja friss idénygyümölccsel. Télen gyorsfagyasztott erdei bogyósokkal is finom. 

A nyers tésztamasszát tetszés szerint gazdagíthatod apróra vágott dióval, mandulával, rumba áztatott mazsolával és más aszalt gyümölcsökkel, sőt akár nutellával is.


Sós változatok

A Kratzete vagy sváb smarni néven ismert palacsintaféleség Baden-Württemberg tartomány specialitása, de Bajorországban is népszerű. Hozzávalóit és elkészítési módját tekintve nem sokban tér el a serpenyőben sütött császármorzsától, de nem tartalmaz cukrot, és kifejezetten sós köretként szolgál. Spárgaszezonban úgyszólván kötelező a helyben termelt spárgához. Szezonon kívül szívesen fogyasztják más zöldségekkel, pl. zsenge párolt sárgarépával és sajtmártással.

Sváb smarni (Kratzete)

Hozzávalók:

1,5 dl tej
1 dl szóda- vagy szénsavas ásványvíz
4 db tojás
16 dkg liszt
2 csipet só
2 csipet őrölt fehér bors
4 dkg vaj

Elkészítés:

1. A tejből, a szódavízből, a tojásokból és a lisztből palacsintatésztát keverünk. A sóval és a borssal ízesítjük, majd kb. 30 percig pihentetjük.

2. Serpenyőben felhevítünk egy kevés vajat. Merőkanállal belecsorgatunk egy adag tésztát, és az alján aranyszínű palacsintát sütünk. Ezután megfordítjuk, és a serpenyőbe szükség szerint még egy kis vajat teszünk. Amikor a palacsinta másik oldala barnulni kezd, két villa segítségével megfordítjuk, durvára daraboljuk, és forgatás közben készre sütjük.

3. A megsült adagot kivesszük a serpenyőből, és melegen tartjuk. Végül ugyanígy a maradék palacsintamasszát is megsütjük.

Dobos C. József az 1881-ben megjelent Magyar–franczia szakácskönyvében németesen vöröshagymamártást ajánl a zsírral készített sós smarni mellé a tésztákkal foglalkozó fejezet palacsinta-fölfújtakról szóló szakaszában. Idézzük a reprint kiadás alapján.

Morzsás tészta (Schmarn)

6 kanál finom lisztet és fél kávéskanál sót hideg tejben jól elkavarunk, belé 10 tojást ütve, tejjel föleresztjük, hogy sűrüs péppé legyen. Azután kasztrólban [lábasban] 140 gramm friss zsírt olvasztunk, a tésztát jól fölkavarva a forró zsírba öntjük, és lassú tűzön, félig betakarva pirítjuk; azután megfordítjuk, s a másik oldalát is megsütve, még kevés zsírt öntve alá, a tésztát kis lapátkával eltördeljük, és ha már kellően megpirult, gúla alakban föltálalva, czukorral jól meghintve, asztalhoz adjuk. Bármely befőttet külön adhatunk hozzá, – sőt németesen készítve vöröshagymamártást is.

Hagymalekvár recept >>> 
A császármorzsa története >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss