Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Császármorzsa, daramorzsa

default user icon
SB
A császármorzsa és a daramorzsa két különböző étel. Gyerekjáték mind a kettő, nem kell sok alapanyag, gazdagíthatjuk mazsolával, aszalt gyümölccsel, tálalhatjuk mindenféle lekvárral.

A császármorzsa, más néven smarni vagy cicvara, esetleg csicsvara néven ismert édesség, sokunk kedvence. A daramorzsát sokan keverik a császármorzsával, elkészítésük nagyon hasonlít, csak itt búzadarát használunk liszt helyett, és fontos, hogy egy kicsit állni hagyjuk. A császármorzsa liszttel készül, és inkább a palacsintatésztára hasonlít, de vannak, akik keverik a lisztet és a búzadarát, így kicsit más állagot kap az étel.

A császár morzsája

Pontosabban az osztrák császáré, méghozzá Ferenc Józsefé. Felesége, Erzsébet, ismertebb nevén Sissy, mindig nagyon ügyelt karcsú alakjára. Arra kérte az udvari főszakácsot, hogy neki csak valamilyen könnyű desszertet készítsen. Az elkészült étellel nem volt elégedett, ezért a férje megnézte, hogy milyen „vacakot” készített a szakács, de az annyira ízlett neki, hogy a felesége adagja után a sajátját is befalta - tartja a legenda.

Ausztriában vagy Bajorországban járva érdemes ott is kipróbálni,  Kaiserschmarren (ejtsd kájzersmarren) vagy Kaiserschmarrn névet található meg az étlapokon. A Kaisershcmarren szó szerinti jelentése császári morzsa vagy császári vacak (Kaiser jelentése császár, Schmarren jelentése vacak és morzsa is). Egyes anekdoták szerint a fogyókúrára fogott császár kezdett édesség gyártásának, de ez a történet egy kicsit sántít. El tudjátok képzelni, ahogy a császár éjszaka leszökik a konyhába, és pizsiben nekiáll palacsintát készíteni? :)

Az osztrákok egyébként porcukorral, alma- vagy ribizliszósszal tálalják, néha szilvával fogyasztják.

Így készül a császármorzsa

Akár császármorzsát, akár daramorzsát készítünk, a tojásokat szétválasztjuk, a sárgák mehetnek a tésztába, a fehérjét pedig habbá verve keverjük bele.

Fontos az is, hogy kis ideig pihentessük a tésztát sütés előtt, így jobban összeáll, könnyebben kezelhető a tészta, a végeredmény pedig omlósabb lesz.

A smarni tésztáját is gazdagíthatjuk, van, aki egészséges kölessel, esetleg rizzsel vagy túróval teszi változatosabbá. Ez már nem az igazi és eredeti, de nem is ez a lényeg. Mert a konyhában a kreativitás a lényeg és az, hogy a végereményben mindenki kedvét lelje.

A császármorzsát hagyományosan serpenyőben sütjük állandó felügyelet mellett, de készíthető tepsiben is, sütőben. Ennek előnye, hogy nagyobb mennyiséget is süthetünk egyszerre, nem kell állni mellette, de azért rendszeresen rá kell nézni a készülő ételre, segíteni a morzsásításban. :)

És ha már a morzsánál tartunk: ebben sem vagyunk egyformák, ugyanis van, aki a sültebb, morzsásabb változatot kedveli, más a haraphatóbb, lágyabb, nagyobb darabos császármorzsa híve.

A tálalásnál is több lehetőségünk van! Az édesszájúak leginkább a porcukros-lekváros változatra szavaznak, klasszikusan a baracklekvárra, de persze más dzsemek is jól illenek hozzá. De készíthetünk hozzá fűszeres gyümölcsragut is, kevesebb cukorral: szilvával, eperrel vagy meggyel biztos a siker. 

Nagyon sok császármorzsa recept van forgalomban, mindenki tapasztalja ki, számára melyik a legfinomabb! Mi most az egy lisztes, egy darás és egy vegyes receptet választottunk.

Császármorzsa

Hozzávalók:
20 dkg liszt
4 tojás
2,5 dl tej
csipet só
1 evőkanál cukor
2 evőkanál vaj

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. Egy habverővel belekeverjük a tejet, a sót és a tojássárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük. Egy nagy serpenyőben vajat hevítünk, és beleöntjük a tésztát. A smarnit addig sütjük, míg az alja megpirul. Ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. Villával nagyobb darabokra tépkedjük és forrón tálaljuk.

Daramorzsa

Hozzávalók:
4 tojás
1 citrom
5 dkg mazsola
15 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dl tej
20 dkg búzadara
porcukor a szóráshoz

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. A mazsolát megmossuk.
A vaj kétharmadát a cukor felével, a vaníliás cukorral, a tojássárgával, csipet sóval habosra keverjük. Hozzáöntjük a tejet, belekeverjük a darát, a reszelt citromhéjat, és kb. fél óráig állni hagyjuk, hogy a dara kissé megdagadjon. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a maradék cukrot, és kemény habbá verjük, majd lazán a grízes masszához keverjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A megmaradt vajat a tepsiben felforrósítjuk, beleöntjük a grízes masszát, és betesszük a sütőbe. Időnként megkeverve kb. 30 percig sütjük. Amikor elkészült, még forrón villával szétszaggatjuk, hozzáadjuk a mazsolát, és porcukorral megszórva azonnal tálaljuk. Málnaöntetet vagy higított gyümölcsízt külön adunk hozzá

Császármorzsa, ami mindig sikerül

Hozzávalók:
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg búzadara
5 dl tej
2 evőkanál olaj + a sütéshez
3 tojás
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg porcukor

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. Habbá verjük a fehérjéket egy csipet sóval, majd félretesszük. A tojássárgákra ráöntjük a tejet, beleszórjuk a vaníliás cukrot, a porcukrot, majd folyamatos gépi keverés (lehet persze kézi is, de én lusta vagyok) közben belekeverjük a lisztet és a darát, beledolgozzuk az olajat is. Betesszük a hűtőbe, legalább 20-30 percig pihentetjük, hogy a dara megszívja magát, majd óvatosan, hogy ne törjük össze, belevegyítjük a habbá vert fehérjét. Teflon serpenyőben olajat vagy vajat hevítünk (én három adagban sütöm, mert így tudom kényelmesen darabolgatni), belemerünk egy-két merőkanál masszát, lefedjük. Mikor az alja megpirult, lapáttal átfordítjuk-szabdaljuk, a kívánt méretre. Porcukorral megszórva, lekvárral, szörppel - ki mivel szereti - tálaljuk.

Császármorzsa csilis szilvamártással >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss