Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

"Csalós” karácsonyi menü, amivel időt spórolsz meg

Leegyszerűsítjük az ünnepi klasszikusokat, hogy a konyhában megspórolt időt a családoddal tölthesd! A hagyományos menük helyett olyan ételeket válogattunk össze, amelyekkel időt spóroltok.

Libamáj helyett baconbe tekert csirkemáj

Időmegtakarítás: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:
½ kg csirkemáj
20 dkg vékonyra szeletelt baconszalonna
bors
majoránna
olívaolaj

Elkészítés:

A májat borsozzuk, megszórjuk őrölt majoránnával, majd 1 db májat egy szelet baconbe tekerünk. Fogvájóval rögzítjük, de hurkapálcát is használhatunk, így egyszerre több baconös májat húzunk a nyársra. Kiolajozott tűzálló tálba helyezzük, majd 180 fokon 20-30 percig sütjük a sütőben. Közben többször megforgatjuk, míg a bacon szép pirosra nem sül.

Tipp: párolt ceruzababbal tálaljuk.

Töltött káposzta helyett ERDŐTELKI HÚSOS KÁPOSZTA

Időmegtakarítás: 30 perc

Hozzávalók:
1 kg darált disznócomb
20 dkg füstölt tarja
másfél kg hordós káposzta
25 dkg árpakása
kisebb fej fokhagyma
1 dl olívaolaj
só (vegyük figyelembe a tarja sósságát)
ízlés szerint bors
1 ek pirospaprika

Elkészítés:

A olívaolajon megpároljuk az összezúzott fokhagymát. Lehúzzuk az edényt a tűzről, és beletesszük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a darálthúst, az apróra felkockázott füstölt tarját, a káposztát, valamint az előzőleg langyos vízben átmosott árpakását.  Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd visszahelyezzük az edényt a tűzre. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő nélkül puhára főzzük kb 1-1.5 óra alatt. Tejföllel és puha kenyérrel kínáljuk.

Diós beigli helyett diós csiga kelesztés nélkül

Időmegtakarítás: 30 perc

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg túró
25 dkg liszt
0,5 dl tej
5 evőkanál olaj
csipet só
1/2 csomag sütőpor
10 dkg porcukor (vagy édesítőszer)
2 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Tálba tesszük a túrót, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd az olajat is. Ezután hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd kézzel összegyúrjuk. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. A szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a darált dióval, majd egyenletesen megkenjük vele a tésztát. Ezután feltekerjük a tésztát (mint a bejglit), majd kb. 2 cm-es csigákra feldaraboljuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ráhelyezzük a csigákat. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt a langyosra hűlt csigákat ízlés szerint porcukorral megszórjuk.

Menü 2.

Húsleves helyett zöldségleves csirkemellel

Időmegtakarítás: 3 óra

Hozzávalók (4 l leveshez):
½ kg csirkemellfilé
4 közepes répa
3 közepes petrezselyemgyökér
2 kisebb fej karalábé
1 közepes fej hagyma
negyed zeller
2 kisebb krumpli
petrezselyem
só, bors
½ dl olaj

Elkészítés:

A húst felkockázzuk, a gyökérzöldségeket felkarikázzuk, a karalábét hasonló nagyságú hasábokra vágjuk. A zellert, a krumplit és a hagymát egészben hagyjuk. A felszeletelt zöldségeket az olajon kicsit dinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott húst, és folyamatosan kevergetve 1-2 percig összepirítjuk. Ezután felöntjük vízzel, majd a többi zöldséget és a fűszereket is hozzáadjuk. Forrás után takarékra vesszük, és 1,5-2 óra alatt készre főzzük. Levestésztával tálalhatjuk.

Rántott hal francia salátával helyett sütőben párolt hal kukoricasalátával

Időmegtakarítás: 40 perc

Hozzávalók:
A halhoz:
1 kg filézett hal (a legfinomabb a cápaharcsa, de lehet hekk vagy tőkehalfilé is)
80g vaj
3 gerezd fokhagyma
2 ek citromlé
3 színű kaliforniai paprika (mindháromnak a fele kell)
petrezselyem

bors

A kukoricasalátához:
4dl tejföl
2 dl majonéz
1 ek mustár
2 kk cukor
2 kk citromlé
2 doboz konzerv kukorica

Elkészítés:


A kiengedett halat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A vajat felolvasztjuk, 1 percig hevítjük a csíkokra vágott paprikával, az összezúzott fokhagymával és ízlés szerinti petrezselyemmel.  Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy alufóliával annyi ráhagyással, hogy be tudjuk takarni a halat. A halszeleteket belehelyezzük, majd nyakon öntjük a vajas paprikával. Meglocsoljuk citrommal, és becsomagoljuk a fóliába. 180 fokon 20 percig sütjük. Amíg a hal sül, elkészítjük a salátát. Összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a cukrot és a citromot, majd belekeverjük a lecsöpögtetett kukoricát.

Tipp: a halszeleteket külön kis csomagokban is elkészíthetjük, így csak a tányéron bonjuk ki.

Gesztenyetorta helyett habos-gesztenyés szelet

Időmegtakarítás: 40 perc

Hozzávalók:

2 csomag gesztenyemassza
25 dkg darált keksz
rumaroma (ízlés szerint
15 dkg porcukor
1 dl tej
2 csomag babapiskóta
A krémhez:
9 dl tej
3 csomag vaníliás puding
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
3 dl habtejszín
2 csomag habfixáló

Elkészítés:

A pudingot megfőzzük, majd amikor kihűlt, a porcukorral kikevert vajhoz adjuk. A gesztenyemasszát kevés tej segítségével összedolgozzuk a darált keksszel, a porcukorral, hozzá adjuk a rumaromát, majd egy 20x30-as tepsi vagy jénai tál alján egyenletesen eloszlatjuk. A gesztenyés alapra jön a vaníliás krém fele. Erre kerül a rumos tejben megforgatott babapiskóta.  A krém másik felét is rákenjük. Végül a folyékony habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és ez kerül utolsó rétegként a süteményre. Díszíthetjük reszelt gesztenyemasszával.

KARÁCSONYI MENÜ 5 TELJESEN HÉTKÖZNAPI HOZZÁVALÓBÓL >>>

KARÁCSONYI MENÜ: 16 ÜNNEPI FŐÉTEL A WELLINGTONTÓL A TÖLTÖTT KÁPOSZTÁIG >>>

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin