Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Csalós” karácsonyi menü, amivel időt spórolsz meg

default user icon
MME
Leegyszerűsítjük az ünnepi klasszikusokat, hogy a konyhában megspórolt időt a családoddal tölthesd! A hagyományos menük helyett olyan ételeket válogattunk össze, amelyekkel időt spóroltok.

Ha nem szeretnél napokat tölteni a karácsonyi menü összeállításával, elkészítésével, akkor segítségül olyan ételeket gyűjtöttünk össze, melyek legalább annyira finomak, mint a nagy klasszikusok, ugyanakkor jóval rövidebb idő alatt megfőzhetőek. Ráadásul csodásan mutatnak az ünnepi asztalon is. Hát nem megéri? Időspóroló karácsonyi étel összeállításunkkal egészen biztosan mindenki elégedett lesz.

Időtakarékos karácsonyi menü 1.

Libamáj helyett baconbe tekert csirkemáj

Időmegtakarítás: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg csirkemáj
20 dkg vékonyra szeletelt baconszalonna
bors
majoránna
olívaolaj

Elkészítés:

A májat borsozzuk, megszórjuk őrölt majoránnával, majd 1 db májat egy szelet baconbe tekerünk. Fogvájóval rögzítjük, de hurkapálcát is használhatunk, így egyszerre több baconös májat húzunk a nyársra. Kiolajozott tűzálló tálba helyezzük, majd 180 fokon 20-30 percig sütjük a sütőben. Közben többször megforgatjuk, míg a bacon szép pirosra nem sül.

Tipp: párolt ceruzababbal tálaljuk.

Töltött káposzta helyett erdőtelki húsos káposzta

Időmegtakarítás: 30 perc

Hozzávalók:
1 kg darált disznócomb
20 dkg füstölt tarja
másfél kg hordós káposzta
25 dkg árpakása
kisebb fej fokhagyma
1 dl olívaolaj
só (vegyük figyelembe a tarja sósságát)
ízlés szerint bors
1 ek pirospaprika

Elkészítés:

A olívaolajon megpároljuk az összezúzott fokhagymát. Lehúzzuk az edényt a tűzről, és beletesszük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a darálthúst, az apróra felkockázott füstölt tarját, a káposztát, valamint az előzőleg langyos vízben átmosott árpakását.  Összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd visszahelyezzük az edényt a tűzre. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő nélkül puhára főzzük kb 1-1.5 óra alatt. Tejföllel és puha kenyérrel kínáljuk.

Diós beigli helyett diós csiga kelesztés nélkül

Időmegtakarítás: 30 perc

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg túró
25 dkg liszt
0,5 dl tej
5 evőkanál olaj
csipet só
1/2 csomag sütőpor
10 dkg porcukor (vagy édesítőszer)
2 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Tálba tesszük a túrót, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel elkezdjük keverni. Pár perc után állandó keverés mellett fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd az olajat is. Ezután hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd kézzel összegyúrjuk. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. A szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral és a darált dióval, majd egyenletesen megkenjük vele a tésztát. Ezután feltekerjük a tésztát (mint a bejglit), majd kb. 2 cm-es csigákra feldaraboljuk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd ráhelyezzük a csigákat. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt a langyosra hűlt csigákat ízlés szerint porcukorral megszórjuk.

Időtakarékos karácsonyi menü 2.

Húsleves helyett zöldségleves csirkemellel

Időmegtakarítás: 3 óra

Hozzávalók (4 l leveshez):
½ kg csirkemellfilé
4 közepes répa
3 közepes petrezselyemgyökér
2 kisebb fej karalábé
1 közepes fej hagyma
negyed zeller
2 kisebb krumpli
petrezselyem
só, bors
½ dl olaj

Elkészítés:

A húst felkockázzuk, a gyökérzöldségeket felkarikázzuk, a karalábét hasonló nagyságú hasábokra vágjuk. A zellert, a krumplit és a hagymát egészben hagyjuk. A felszeletelt zöldségeket az olajon kicsit dinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott húst, és folyamatosan kevergetve 1-2 percig összepirítjuk. Ezután felöntjük vízzel, majd a többi zöldséget és a fűszereket is hozzáadjuk. Forrás után takarékra vesszük, és 1,5-2 óra alatt készre főzzük. Levestésztával tálalhatjuk.

Rántott hal francia salátával helyett sütőben párolt hal kukoricasalátával

Időmegtakarítás: 40 perc

Hozzávalók:
A halhoz:
1 kg filézett hal (a legfinomabb a cápaharcsa, de lehet hekk vagy tőkehalfilé is)
80g vaj
3 gerezd fokhagyma
2 ek citromlé
3 színű kaliforniai paprika (mindháromnak a fele kell)
petrezselyem

bors

A kukoricasalátához:
4dl tejföl
2 dl majonéz
1 ek mustár
2 kk cukor
2 kk citromlé
2 doboz konzerv kukorica

Elkészítés:


A kiengedett halat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A vajat felolvasztjuk, 1 percig hevítjük a csíkokra vágott paprikával, az összezúzott fokhagymával és ízlés szerinti petrezselyemmel.  Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy alufóliával annyi ráhagyással, hogy be tudjuk takarni a halat. A halszeleteket belehelyezzük, majd nyakon öntjük a vajas paprikával. Meglocsoljuk citrommal, és becsomagoljuk a fóliába. 180 fokon 20 percig sütjük. Amíg a hal sül, elkészítjük a salátát. Összekeverjük a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a cukrot és a citromot, majd belekeverjük a lecsöpögtetett kukoricát.

Tipp: a halszeleteket külön kis csomagokban is elkészíthetjük, így csak a tányéron bonjuk ki.

Gesztenyetorta helyett habos gesztenyés szelet

Időmegtakarítás: 40 perc

Hozzávalók:

2 csomag gesztenyemassza
25 dkg darált keksz
rumaroma (ízlés szerint
15 dkg porcukor
1 dl tej
2 csomag babapiskóta
A krémhez:
9 dl tej
3 csomag vaníliás puding
20 dkg porcukor
25 dkg vaj
3 dl habtejszín
2 csomag habfixáló

Elkészítés:

A pudingot megfőzzük, majd amikor kihűlt, a porcukorral kikevert vajhoz adjuk. A gesztenyemasszát kevés tej segítségével összedolgozzuk a darált keksszel, a porcukorral, hozzá adjuk a rumaromát, majd egy 20x30-as tepsi vagy jénai tál alján egyenletesen eloszlatjuk. A gesztenyés alapra jön a vaníliás krém fele. Erre kerül a rumos tejben megforgatott babapiskóta.  A krém másik felét is rákenjük. Végül a folyékony habtejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, és ez kerül utolsó rétegként a süteményre. Díszíthetjük reszelt gesztenyemasszával.

KARÁCSONYI MENÜ 5 TELJESEN HÉTKÖZNAPI HOZZÁVALÓBÓL >>>

KARÁCSONYI MENÜ: 16 ÜNNEPI FŐÉTEL A WELLINGTONTÓL A TÖLTÖTT KÁPOSZTÁIG >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss