Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csalán: a tavaszi méregtelenítés csodaszere - így használd!

default user icon
MME
A tavaszi méregtelenítő, immunerősítő kúrák egyik kedvence, a csalán, az egész szervezetre jótékony hatással van, és óvja az egészséget.

Van, aki csak haszontalan gyomnak tartja, ami kirándulás közben összecsípi az ember kezét, a lába szárát. A veteményeskert-tulajdonosok azért mérgelődnek miatta, mert elágazó, szívós gyökerével szinte kiirthatatlanul kapaszkodik a földbe. Pedig a csalán évezredek óta ismert sokoldalú gyógynövényként, hatását tudományosan is igazolták.

A reuma kezelésétől a bőrápolásig

A csalán rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen vasban, kalciumban, káliumban és kovasavban. Legismertebb tulajdonsága természetes vízhajtó hatása: segít eltávolítani a szervezetből a felesleges folyadékot; serkenti a máj és a vesék működését, kitisztítja a szervezetből a méreganyagokat. Ha hajlamos a vese- és hólyagkőképződésre érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztania, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító hatásának emellett gyomor- és bélhurut esetén is hasznát veheti.

E népszerű gyógynövény elősegíti a vizeleti savak távozását, ezért a köszvény és az ízületi gyulladások hatékony ellenszere. Vértisztító hatása révén az allergiás tüneteket (ekcéma, szénanátha, asztma, csalánkiütés) ugyancsak enyhíti.

Ülőfürdőként aranyérre és reumára, borogatásként kiütésekre használható. Hullik, korpásodik vagy zsírosodik a hajad? Akkor érdemes kipróbálnod a csalánfőzetes hajöblítést.

Ősi gyógymód

Az urtikáció, vagyis a reumás testrész megcsapkodása csalánnal már az ókori rómaiak körében is kedvelt eljárás volt. A kezelés során a bőr erősen kipirul, megduzzad, a szövet sok vért kap, így a reumatikus fájdalmat okozó lerakódások és gyulladások belülről szüntethetők meg. Vigyázz arra, hogy a „csalánozás” után ne érje hideg víz a bőrt, mert ez égető érzést vált ki.

Jó tudni!

- Ne forgalmas utak mellett szedj csalánt Levelének gyűjtési ideje március–április, gyökérzetét pedig ősszel vagy tavasszal szokták gyűjteni.

- A levelein és a szárakon levő mirigyszőrök érintésre letörnek, és a bőrön égető fájdalmat okoznak, ezért csalánt szedni csak kesztyűben és a megfelelő óvatossággal ajánlott.

- Leromlott szív- és veseműködésnél, valamint ödémák esetén nem szabad csalánterméket használni.

Tipp

Forrázz le egy púpozott teáskanál csalánt 2,5 dl forró vízzel, hagyd állni 5 percig, majd szűrd le. Naponta maximum 8 csészével igyál belőle. Kúraszerűen legfeljebb 6–8 hétig alkalmazható.

Ne csak gyógynövényként tekints rá: próbáld ki salátába, dresszingbe, vagy készíts belőle mártást, főzeléket, illetve levest. A nyers csalán csíp, a belőle készült étel viszont már nem.

Ezek is érdekelhetnek

Friss