Elkészítés: A fejes káposztákat meglékelem (mint a dinnyét) a torzsákat kiveszem, egy nagy fazékban felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi, sózom, forrpontig hevítem, majd félreteszem a lében hagyom kihűlni, de ha sietős 1,5-2 órát hagyom abárolódni a forró vízben a káposztát. Leveleire szedem, az ereket elvékonyítom, félreteszem a töltéshez.
Kb. 8 literes lábosban fele zsiradékban a vöröshagymát megdinsztelem, felét kiveszem és félreteszem a töltelékekhez. Majd meghintem pirospaprikával, beleteszem a savanyú káposztát, felöntöm kb. 1,8 liter vízzel, sózom, borsozom, a babérral, pár szem egész borssal, egész köménnyel ízesítem. Beleteszem az oldalas- és csülökdarabokat, kb. 1 órát főzöm.
Közben két külön tálban elkészítem a tölteléket. Egyikbe a rizshez adom a darált hús felét, a félretett dinsztelt vöröshagyma felét, fokhagymát reszelek bele, só, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, Csemege Piros Arany, 1 tojás kerül bele. A masszát jól összekeverem, a káposztaleveleket megtöltöm, és szorosan a forrásban lévő káposzta tetejére teszem.
Ugyanígy teszek a gerslis változattal is. Fűszerezem, összekeverem, vizes kézzel gombócokat formálok, és a káposztára teszem azt is. Együtt főzöm újabb kb. 1 órát.
Közben vékony piros rántást csinálok a maradék zsiradékból kb. 2 bő evőkanál liszttel, melyet a félretett füstölt csülök levéből engedek fel (csak akkor használok belőle, ha nem erőteljesen füstös ízű).
A töltelékeket kiszedem egy nagy tálba, a káposztát berántom. Ha szükséges, utána ízesítem, borsikafűvel is a végén ízesítem. Amint újra forr, visszahelyezem a töltelékeket, és pár percig csöndesen együtt főzöm.
Tálalásnál tejföllel és kenyérrel kínálom.