Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csak csont és bőr! Az anorexiás lány úgy nézett ki, mint egy „élőhalott”

default user icon
MME
Simona Duffekova, szlovák egyetemista 17 évesen eltörte a lábát egy helyi futóversenyen. A sérülése miatt nem tudott edzeni, és attól félt, hogy emiatt elhízik, ezért a napi kalóriabevitelét 900 kalóriára csökkentette - így kezdődött nála az anorexia.

„Amikor a lábam három hónap múlva meggyógyult, ráálltam a mérlegre, és a súlyom kevesebb volt, mint a sérülés előtt” - meséli Simona. „Először boldog voltam, hiszen fogytam, és ennek örültem. Az emberek bókoltak nekem, és meg voltam győződve arról, hogy végre egészségesen élek és étkezem.”

Elhatározta, hogy a felépülése után is folytatja a diétáját és mellette heti hét napot edz. „Majdnem egy évig folytattam ezt az életmódot, de anyukám észrevette, hogy kezdek úgy kinézni, mint egy élőhalott. Nekem fel sem tűnt, milyen sovány vagyok.”

Egy éven belül Simonának szívproblémái lettek - többször is előfordult, hogy mikor elaludt, néhány másodpercre leállt a szíve. De a lány csak akkor ismerte el, hogy segítségre van szüksége, mikor az anyja megmutatta neki a hátáról készült képet. Ekkor orvoshoz fordult, aki anorexiával diagnosztizálta, és azt ajánlotta, hogy járjon pszichiáterhez.

Simona azonban ragaszkodott hozzá, hogy egyedül küzdjön a betegsége ellen. „Először maga volt a pokol. Folyamatosan fáztam és fáradt voltam, aludni sem tudtam a csontos testem miatt. Hullani kezdett a hajam, nem tudtam koncentrálni, nagyon nehezen tudtam tanulni.”

Az étrendjét teljesen átalakította, elkezdte reálisan látni magát, az edzések számát heti öt napra csökkentette és azóta is minden nap jógázik. „Megtanultam, hogyan kell elfogadni és szeretni önmagam, sokat tanultam a táplálkozásról, és rájöttem, kik az igazi barátaim. Megtanultam, hogy mindannyian egyediek és gyönyörűek vagyunk.”

HALÁLOS KOPLALÁS - ÍGY ISMERHETED FEL, HA ANOREXIÁS A GYEREKED>>> 

FIGYELJ A JELEKRE! ÍGY ISMERHETED FEL A BULIMIÁT>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss