Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Croque-en-Bouche

60 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 22 darab fánkhoz, 1 kisebb kúphoz:
  • Az égetett tésztához:
  • 6 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • csipet só
  • 1,5 dl víz
  • 2 db tojás
  • A vaníliakrémhez:
  • 3 db tojás
  • 3 dl tej
  • 5 dkg finomliszt
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 db vaníliarúd vagy 1 db (Bourbon) vaníliás cukor
  • A karamellhez:
  • 20 dkg kristálycukor

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához 1,5 dl vizet öntünk egy lábasba, hozzáadjuk a vajat meg a csipet sót. Ha a vaj elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll (2-3 perc). A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Amennyiben a tészta sima, rugalmas, könnyen leesik a kanálról, nem szükséges beleütni a második tojást, csak egy részét.

Előmelegítjük elő a sütőt 220 fokra. Sütőpapíros tepsibe kb. 3 cm átmérőjű halmokat nyomunk közepes méretű, sima csőrű habzsák segítségével, tetejét simára igazítjuk, vizes kézzel. A sütőbe forró vízzel teli edénykét teszünk, mert a tésztának jót tesz a gőz (ha nincs gőzölős sütőnk). Kb. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. 15-20 percnyi sütés után még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul. Rácsra rakosgatva, fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni.

A vaníliakrémhez a tojásfehérjéket csipet sóval keményre verjük, majd félretesszük. A tej 2/3 részét (2 dl) forrni tesszük a vaníliarúd kikapart belsejével. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel. Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától. Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben, könnyedén a tojáshabot. Félretesszük kihűlni.

A kihűlt fánkokat a krémmel a következőképpen töltjük meg. A vaníliakrémet habzsákba szedjük, és a habzsák csövével egy pici lyukat ejtünk a fánkokon, és belenyomjuk a krémet.

A karamellhez a cukrot lábasba tesszük, és lassú tűzön felolvasztjuk, amíg be nem barnul, teljesen folyékony nem lesz.

Fánkkúp összeállítása: a megtültött fánkokat a karamellbe mártjuk, és körberakjuk egy tányéron. Ez lesz a kúp alapja. Majd a következő sort kissé beljebb rakjuk a karamellbe mártott fánkokkal. Mindezt addig folytatjuk, amíg a tetejére már csak egy marad. 2 villa segítségével karamellszálakkal körbetekerjük a fánkkúpot, valamint tetszés szerinti, karamelldíszt ragasztunk rá. A karamelldíszt egy sütőpapíron készíthetjük el, pl. kanállal csorgatjuk fantáziánk-kedvünk szerint a formákat (virág, szív stb.), amelyek rövid idő múlva megszilárdulnak, és leválaszthatóak a papírról.

Megjegyzés

A croque-en-bouche vagy croquembouche egy hagyományos francia desszert. Nevének jelentése *szájban roppanós* (kiejtése: krokanbus). A croque-en-bouche égetett tésztából készül, a profiterol vaníliakrémjével töltik meg a fánkocskákat, és karamellel díszítik. A karamelles fánkokat kúpszerűen tornyozzák fel, és karamellszálakkal fonják körbe. Többféleképpen is lehet készíteni: a krémmel ragasztani egymáshoz a fánkokat vagy karamellel, a tornyozás módja is sokféle lehet: középen egy tölcsérnek támasztva, azt használva vezetőnek, vagy simán egymás mellé ragasztva.
- HossoAni

Ezek is érdekelhetnek

Friss