Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancslikőrös palacsinta, amit egy világ imád - ismerd meg a crepe Suzette-et!

A sokféle vastagságú és ízesítésű palacsinta közül sokak kedvence a franciák narancsöntetes, flambírozott sült tésztája, ami a Zsuzsanna palacsintája, azaz a crepe Suzette nevet viseli. Most elregéljük, miért!

A gasztronómiával foglalkozó szakértők szerint annyi bizton tudható, hogy Franciaországban a középkorban vált szét a szakács és cukrász mesterség, és ekkortájt már ismerték a palacsintát (crepe). Ám hogy ki volt az a hölgy, akinek a tiszteletére a Zsuzsanna palacsintát megalkották, az máig nem tisztázódott megnyugtatóan.

Egy közszájon forgó romantikus történet szerint a walesi herceg, a későbbi VII. Eduárd angol király (1841–1910) rendszeresen találkozgatott egy varrólánnyal egy párizsi étteremben. A fáma úgy tartja, hogy ennek a helynek a konyhafőnöke találta ki a desszertet a Suzette nevű kis högyikének.

 

PRÓBÁLD KI! >>>  


Mások Henri Charpentier-hez kötik a lángoló finomságot. A 14 éves szakácstanonc 1895-ben Eduárd király előtt készítette az ételt, amikor az egy óvatlan pillanatban lángra kapott. Így is ízlett azonban Suzette-nek - aki állítólag színésznő volt.

Egy harmadik legenda terjesztői viszont azt állítják, hogy a századfordulós Európa koronázatlan szakácsfejedelme, Auguste Georg Escoffier (1846–1935) kreálta a palacsintacsodát, amelyet ő nevezett el crepe Suzette-nek.

Vajon melyik igaz, és melyik kitaláció? Sosem fogjuk megtudni, viszont a palacsinta isteni finom, a recept pedig egyszerűbb, mint gondolnád.

További legendák és videó a crEpes Suzette-ről >>>
PALACSINTAKÖRKÉP >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss