Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Colomba (olasz mandulás kalács)

MME MME
5/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 evőkanál szárított élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • 40 dkg liszt
  • 4 tojássárga
  • 5 dkg cukor
  • 9 evőkanál vaj (szobahőmérsékletű)
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg kandírozott narancshéj
  • A tetejére:
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 8 dkg mandulaliszt
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 10 dkg szeletelt mandula

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához egy nagy tálban összekeverjük az élesztőt, a tejet és 1/3 bögre kézmeleg vizet. Hozzáadjuk a lisztet, jól összedolgozzuk, és kb. 1 órát hagyjuk, hogy szépen megkeljen. Majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot és a maradék lisztet, 3 evőkanál vajat, a vanília-kivonatot, a sütőport és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk, majd a maradék vajat és a kandírozott narancshéjat is hozzáadjuk, és hagyjuk kelni, hogy duplájára keljen.

Ha megkelt a tészta, kerek formába öntjük (ha Olaszországban járunk – beszerezhetünk eredeti COLOMBA (galamb alakú) sütőformát is). Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

A tetejére elkészítjük a mázat: egy tálban habosra verjük a tojásfehérjét, majd apránként hozzáadjuk a porcukor 2/3 részét, majd a mandulalisztet és a finomlisztet. Ezt a kevercset a tészta tetejére kenjük, megszórjuk mandulalapocskákkal és a maradék porcukorral.

Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük 200 fokon, majd további 30 percig 160 fok körül. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss