Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Citrusos sült pulyka

1/5

Hozzávalók

  • 5-6 kg egész pulyka (nyak és belsőségek nélkül)
  • fűszervaj
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 ek őrölt római kömény
  • 1 marék friss oregánó
  • 2 ek só (+ a szóráshoz)
  • 2 ek őrölt bors (+ a szóráshoz)
  • 2,4 dl narancslé (frissen facsart)
  • 2,4 dl citromlé (frissen facsart)
  • 0,6 dl extraszűz olívaolaj
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 szelet bacon

Elkészítés

    1. A pulykát hideg víz alatt leöblítjük, papírtörlővel szárazra töröljük, és a bőrét a lehető legtöbb helyen meglazítjuk. Ezután vékonyan átkenjük fűszervajjal a bőre alatt és a bőrén, hogy jobban tapadjon hozzá a fűszer.
    2. Összekeverjük az áttört fokhagymát, a római köményt, a felaprított oregábót, a sót és a borsot, majd belekeverjünk egy kis narancslevet, citromlevet és az olívaolajat.
    3. A pulykát tepsire helyezzük, ráöntjük a pácot, és beledörzsöljük a pulykába (a hajlatokat és a belsejét se hagyjuk ki). Fóliával lefedjük, és egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.
    4. Másnap leöntjük a pulykáról a maradék pácot, megtisztítjuk a tepsit, rátesszük a pulykát úgy, hogy a szárnyát betoljuk a madár teste alá. Megkenjük egy kevés páccal, megsózzuk, megborsozzuk, és megtöltjük a meghámozott és felnegyedelt naranccsal, citrommal és vöröshagymával.
    5. 230 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 160 fokra. A mellére ráfektetjük a baconszeleteket, és meglocsoljuk a páccal (az a jó, ha köré is folyik belőle). 160–180 perc alatt készre sütjük, közben 30 percenként meglocsoljuk a mellé folyt pecsenyelével (amikor kezd veszélyesen barnulni, lefedjük alufóliával). Tálalás előtt 30 percig pihentetjük, ízlés szerinti körettel tálaljuk.

Megjegyzés

A pulykát már a sütés előtti napon érdemes befűszerezni, hogy a húst intenzívebben átjárják az ízek.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin