Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citruskörkép

Önmagában, gyümölcsléként, salátákhoz vagy desszertekhez – a következő, különleges citrusfélékből nem lehet eleget enni...

Pomelo
A több mint 2000 éves múltra visszatekintő, Malajziából származó citrusfélét manapság Indiában és Kínában, valamint a Karib-tenger térségében termelik nagy mennyiségben. A 20-25 cm közötti terméseket könnyű felismerni a boltok polcain. A cikkeket vastag, fehér réteg veszi körül, melyet fogyasztás előtt el kell távolítani a gyümölcshúsról. A pomelo íze kellemesen savanykás, sokkal édesebb, mint a citrom, de a narancsnál üdítőbb. Királynarancsnak is hívják a gyümölcsöt, amely a narancs és a grépfrút keresztezéséből született.
Tippünk: Fogyasszuk magában, vagy feldarabolva tegyük a gyümölcssalátába.

Grépfrút
A citrancsnak is nevezett C-vitamin-bomba igazi jolly joker, ha immunerősítésről vagy fogyókúráról van szó. Mostanában lett „divat” a fogyasztása, pedig már évszázadok óta ismerjük: az 1750-es években született az első írásos feljegyzés a feltehetően az egyik karib-tengeri szigetről, Barbadosról származó gyümölcsről.
Tippünk: Gyümölcsturmixokhoz ajánljuk, levét a koktélokhoz is adhatjuk, néhány felaprított gerezddel pedig a rukkolasalátát is megbolondíthatjuk.

Klementin
Manapság nagyon könnyű hozzájutni a mandarin és a narancs „házasságából” született klementinhez. Ízvilága is e két gyümölcsét ötvözi, de nemcsak ezért kedvelt, hanem azért is, mert általában nincs benne mag, vagy csak nagyon kevés.
Tippünk: Főzhetünk belőle lekvárt, akár magában, akár naranccsal keverve, de egyes sütemények receptjeiben is találkozhatunk vele...

Lime
Az Indiából származó gyümölcs a XII. században jutott el Európába. Formára a citromhoz hasonló, ám színe éretten is zöld marad. Jó tudni, hogy gyorsan megromlik, hűtőben is maximum 1 hétig tartható el. A citrom remek helyettesítője, legyen szó akár sütésről, akár főzésről.

Ezek is érdekelhetnek

Friss