2 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (vagy búzaliszt)
2 bögre fehér tönkölybúzaliszt (vagy búza finomliszt)
1/2 csomag sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1/4 tk szerecsendió
1/2 tk vaníliaőrlemény
csipet só
1 db citromból reszelt héj
1,5 bögre juharszirup
1/2 bögre citromlé (frissen facsart - kb. 4 db citrom)
1 és 2/3 bögre vaníliás rizs tej
1/3 bögre repceolaj
2/3 bögre víz
Elkészítés
A szilárd és a folyékony hozzávalókat két külön tálba tesszük és összekeverjük, majd a két tál tartalmát összeforgatjuk.
Egy sütőpapírral bélelt vagy kikent és -lisztezett tepsibe beleöntjük a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ízlés szerint díszíthetjük tejszínhabbal, sziruppal, pörkölt mandulával, dióval.
Ez a citromos sütemény a jógások körében a Gyertyafényes Karácsonyi jógagyakorláson hatalmas siker volt - többen jelezték akik sok éve fogyasztják a süteményeimet, hogy ez az első 3 - ban benne van:) A recept alapvetően nagyon egyszerű, mert nem kell külön krémet készíteni mégis csodás az eredmény és senkinek nem hiányzik belőle a krém. A recept könnyedén elkészíthető tortaformában is - a mennyiség egy nagyméretű szögletes tepsi vagy nagyméretű tortaformára van.