Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Citromos-mustáros húsgolyó mákos metélttel

Hozzávalók

  • A húsgolyóhoz:
  • 1 db vöröshagyma (kisebb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 db tojás
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt fehér bors
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 2 ek kukoricaliszt
  • 2 dl étolaj a sütéshez
  • A citromos-mustáros szószhoz:
  • 2 ek olaj
  • 2 dl víz
  • 2 db húsleveskocka
  • 2 ek dijoni magos mustár
  • 1 ek méz
  • 3 dl főzőtejszín
  • 1/2 db citrom reszelt héja és leve
  • A mákos metélthez:
  • 2 ek mák
  • 30 dkg széles metélt
  • 1 csipet só
  • 1 ek olaj

Elkészítés

    1. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd felvágjuk apróra. A petrezselyemzöldet lecsipkedjük a száráról, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd szintén felvágjuk apróra. A darált húshoz hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, petrezselyemzöldet, és a tojást, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt köménnyel, és alaposan összegyúrjuk. Ezután nedves kézzel kisebb golyókat formázunk a masszából, majd meghempergetjük a kukoricalisztbe.
    2. Az olajat felhevítjük, majd óvatosan belehelyezzük a húsgolyókat, és mérsékelt lángon, többször átfordítva, pár perc alatt szép pirosra sütjük, majd kiszedjük a zsiradékból.
    3. Az olajat egy serpenyőbe kanalazzuk, beletesszük az előzőleg megsütött húsgolyókat, majd felöntjük a vízzel, belemorzsoljuk a húsleveskockát, és pár percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a mustárt, a mézet, a főzőtejszínt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd kevergetve főzzük pár percig, míg a szósz kissé besűrűsödik (citromlevet ízlés szerint adjunk hozzá).
    4. A mákot egy teflon serpenyőbe tesszük, majd állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt megpörköljük. Amikor a mák megpörkölődött, rögtön átöntjük egy tányérra, majd kihűtjük (mindenképpen öntsük ki a forró serpenyőből, mert különben meg fog égni, és keserű lesz). A tésztát enyhén sós vízbe kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. (Én házi tésztát gyúrtam, de ízlés szerint bolti tésztát is használhatunk.)
    5. Egy edénybe felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk az alaposan lecsepegtetett tésztát, majd megszórjuk egy csipet sóval és a pörkölt mákkal, majd összeforgatjuk, és tálalásig melegentartjuk. Tálaláskor a tésztát és a húsgolyókat a tányérra helyezzük, majd meglocsoljuk a citromos-mustáros szósszal, és úgy kínáljuk.

    11 HÚSGOMBÓCOS ÉTEL, AMIT MINDENKI IMÁD >>>

    15 ISTENI FOGÁS, HA VAN OTTHON EGY ADAG DARÁLT HÚS >>>
     

Megjegyzés

Lehet kissé furán hangzik, de a fűszeres húsgolyók jól összeillenek a mákos metélttel.... így csakis ajánlani tudom.

kgizike
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin