Citromos-mákos szelet

Hozzávalók

  • A lapokhoz:
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 3 db tojás (csak a sárgája)
  • 1 dl tejföl
  • A középső tésztához:
  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg margarin
  • 22 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás (csak a fehérje)
  • A krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3,5 dl tej
  • 1 db citrom (leve és reszelt héja)
  • 25 dkg margarin
  • 23 dkg cukor
  • A bevonathoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 ek étolaj
  • 8 dkg fehér csokoládé
  • 1 tk étolaj

Elkészítés

    1. A lapok hozzávalóit - a lisztet, a sütőport, a margarint, a porcukrot, a 3 tojássárgáját és a tejfölt - összekeverjük, majd összegyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk, majd az egyik adagot eloszlatjuk egy 24×39 centis tepsi hátoldalán, és 180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük. Ezután ugyanígy megsütjük a másik adag tésztát is (ez a két lap a süti teteje és az alja).
    2. A középső tésztához a cukrokat a margarinnal, a reszelt citrom héjjal habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tejet, majd a mákkal és a sütőporral elkevert lisztet is. A keményre felvert tojáshabot egy fakanállal szépen beleforgatjuk. A tepsit szilikonos sütőpapírral kibéleljük, a tésztamasszát beleöntjük, elsimítjuk és 180 fokra melegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
    3. A krémhez egy tálban összekeverjük a vaníliás pudingport, a tejet, a citrom levét és lereszelt héját, a margarint és a cukrot.
    4. Összeállítjuk a süteményt: lerakunk egy lapot, amit megkenünk a krém egyik felével, majd rátesszük a középső tésztát és arra kerül a krém másik fele. Erre tesszük az utolsó lapot.
    5. A bevonathoz gőz felett megolvasztjuk a csokoládét, az étcsokihoz 1 evőkanál olajat, a fehér csokihoz 1 teáskanál olajat adunk. A sütemény tetejét megkenjük az étcsokoládéval, majd rákenjük a fehér csokit is. Hagyjuk megdermedni, majd állni egy kicsit.

Megjegyzés

Jó étvágyat kívánok a nagyon finom, citromos-mákos süteményhez!

Vass Lászlóné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin