Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos-mákos linzer

60 perc
bonyolult
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek egész mák
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • A krémhez:
  • 3 db tojás
  • 1 db citrom héja
  • 1, 2 dl citromlé
  • 12 dkg cukor
  • 17,5 dkg vaj
  • 2 ek porcukor (a díszítéshez)

Elkészítés

  1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a sütőporral és a mákkal. A hideg vajat apró kockákra vágjuk, majd kézzel elmorzsoljuk a lisztes keverékben.
  2. A tojásokat felverjük és a tésztához adjuk, majd eldolgozzuk benne. Az így kapott tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
  3. A hideg tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a 175 fokos sütőbe toljuk 10-12 percre.
  4. A citromlevet elkeverjük a tojásokkal, a cukorral és a citrom héjával. Hozzáadunk egy csipet sót, majd vízgőz fölött melegíteni kezdjük. Folyamatos kevergetés mellett addig melegítjük, amíg el nem kezd sűrűsödni és el nem éri a pudingállagot.
  5. Ekkor hozzákeverjük a vajat. Habverővel néhány percig dolgozunk vele, majd hideg vízbe állítjuk, amíg szobahőmérsékletű nem lesz, és a hűtőbe tesszük.
  6. A kész linzereket megkenjük a vajas citromkrémmel és összeragasztjuk őket, majd megszórjuk a porcukorral. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss