Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Citromos cupcake (muffin) könnyű körtehabbal

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók 10-12 darabhoz mérettől függően:
  • A tésztához:
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl cukor
  • 1 citrom reszelt héja és kicsavart leve
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 3 dl liszt
  • A körtehabhoz:
  • 2 dl 30%-os hab tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1,5 evőkanál porcukor
  • 1 érettebb körte
  • 1 mokkáskanál vanília-esszencia vagy -aroma
  • ízlés szerint színes díszítő cukorkák

Elkészítés

    Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákhoz hozzáöntjük a tejet, az olajat, a cukrot, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és kicsavart levét, majd a sütőporral elkevert liszttel összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.

    A muffinformát kibéleljük papírkapszlikkal, 3/4-ig belekanalazzuk a könnyű tésztát. 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha elkészültek, kiszedjük a fémformából, rácsra tesszük, kihűtjük.

    Közben a körtehabhoz a hűtőből kivett hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot. A megmosott körtét éles késsel vékonyan meghámozzuk, a reszelő finom részén belereszeljük a habba, majd hozzáadjuk a vanília-esszenciát, végül lazán összekeverjük a körtés habot, és 30 percre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

    Tálaláskor a hideg körtehabot csillagcsővel ellátott habzsákba szedjük, megdíszítjük vele a cupcake-k tetejét, ízlés szerint színes cukorkákkal megszórjuk, díszítjük, a tészta felületére készen kapható színes cukormázzal írhatunk is, és egy pohár kávé vagy tea mellé kínáljuk.

Megjegyzés

A körtéhez nagyon illik az étcsokoládé, a fenti tésztamennyiséghez, mielőtt a tojáshabbal lazítjuk, ízlés szerint keverhetünk bele 10 deka, vízgőz fölött felolvasztott étcsokoládét. A körténél arra vigyázzunk, hogy érett legyen, de ne legyen nagyon puha, legyen tartása, mert csak akkor tudjuk lereszelni, amúgy szétmálik, szétfolyik az egész.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin