Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos bodzalekvár

75 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A citromos bodzalekvár elkészítéséhez az alaposan leöblített bodzafürtöket konyhai papírtörlővel leszárítjuk. A megmosott citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A bodzabogyókat villával lehúzzuk a szárakról és átválogatjuk.
  2. Az átválogatott bodzát nagy edényben összeforgatjuk a cukorral, valamint a citromhéjjal és a citromlével. Hozzáadunk 3 ek vizet, felforraljuk, és időnként átkeverve főzzük kb. 5 percig. Amint levet ereszt, levesszük a tűzről, és krumplitörővel szétnyomkodjuk. A masszát paradicsompasszírozón áthajtjuk vagy szitán áttörjük.
  3. A felfogott lét és a visszamaradt pépet elkeverjük a befőzőcukorral, majd felforraljuk és 5 percig főzzük. A lekvárt forrón az előkészített csavaros üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárjuk. Az üvegeket fejre állítjuk 5 percre, végül visszafordítva hagyjuk teljesen kihűlni. 
A bodzát gumikesztyűben szemezd le, mert a leve nagyon fog. A lekvárt hűvös, sötét helyen (pincében, kamrában) tárold.

Ezek is érdekelhetnek

Friss