Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromos-bazsalikomos pite

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy kb. 26-28 cm-es kerek formához:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • kevés őrölt szerecsendió
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél citrom és fél lime leve
  • 1 citrom és 1 lime héja
  • 1 csokor bazsalikom
  • kevés mentalevél

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit egy tálba öntöm (liszt, cukor, tojás, vaj és szerecsendió), jól összegyúrom, majd hűtőbe teszem, amíg a krém elkészül.

A krémhez a mascarponét összekeverem a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével, az apróra vágott bazsalikommal és mentával.

A tészta kb. 1/4-1/5 részét félreteszem a pite rácsozásához. A maradék tésztát a tepsihez mérten kb. 3 mm vastagra nyújtom (lehet vékonyabbra-vastagabbra, ki hogyan szereti), peremet is illesztek hozzá, kb. 3 cm magasra. Megkenem a tojásfehérjével, és 180 fokon kb. 20 percet sütöm, vagy legalábbis addig, míg aranybarnára pirul a teteje, de nem kell megvárni, amíg teljesen barna lesz.

A krémet belesímítom a tésztába, a félretett tésztából pedig rácsokat készítek rá. Ezt kb. 150 fokon addig sütöm, amíg a rácsok is megpirulnak.

Ezek is érdekelhetnek