Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromkrémes torta, őszi díszekkel

MME MME
2 3.8/5
120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 8 szelethez:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 sütőpor
  • 25 dkg finom kristálycukor
  • 25 dkg lágy vaj vagy margarin
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • A krémhez:
  • 9 dkg vaj
  • 17,5 dkg porcukor
  • 1/2 citrom leve és finomra reszelt héja
  • A mázhoz:
  • 35 dkg porcukor
  • 4 evőkanál citromlé
  • 3 dkg kristálycukor
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg fehér szőlő
  • 6 dkg fél dióbél
  • 1 tojásfehérje
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés

Előkészítés: A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Kivajazzuk a tortaformát.

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, a kristálycukrot, a vajat vagy a margarint, a tojásokat, a tejet és a vaníliaaromát. Simára keverjük (ha van, kézi robotgéppel), és a formába kanalazzuk. Elsimítjuk a tetejét, és a közepén kisebb mélyedést alakítunk ki (enyhén lejtsen befelé a massza). A sütő középső rácsán 50-60 percig sütjük, illetve addig, amíg a tészta felemelkedik. Akkor jó, ha teljesen átsült, a tűpróbánál a tűre nem ragad rá a tészta. Kivesszük a sütőből, lapos tálra vagy rácsra rakjuk, és minimum 15-20 percig hűlni hagyjuk. Levesszük róla a tortaformát és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A tortalapot vízszintesen kétszer elvágjuk, azaz három lapra vágjuk.

Elkészítjük a krémet: a puha vajhoz hozzáadjuk a porcukrot, a citrom levét és reszelt héját, habosra keverjük. A krémet kettéosztjuk, és felével megkenjük az alsó lapot, ráillesztjük a középsőt. Erre kenjük a maradék krémet, és beborítjuk a torta tetejével. Kissé összenyomjuk. A mázhoz a porcukrot egy előmelegített tálba szitáljuk. A citromlét és a kristálycukrot egy lábasban a tűzhelyre tesszük, és takarékon felolvasztjuk. Felforraljuk, azonnal a porcukorra öntjük, és kikeverjük fakanállal. Akkor jó, ha sima és fényes. Még melegen vonjuk be vele a tortát, mert gyorsan megköt. Hagyjuk megszáradni.

Díszítés: a torta tetejét vékonyan megkenjük a tojásfehérjével. Megszórjuk porcukorral, és megvárjuk, amíg a fehérje megszilárdul. Ezután szőlővel és dióval díszítjük a torta tetejét.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 946 kcal

Ezek is érdekelhetnek

Friss