Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citromfű

A smaragdzöld növény nevéhez hűen kellemes citromízt ad az ételeknek, a belőle készült már-már UV-zöld színű tea pedig nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem idegnyugtató és altató hatású. Termeszthetjük cserépben, balkonládában vagy a kertben.

Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték ezt az Európában őshonos, különlegesen finom, évelő fűszernövényt, amelyet nemcsak ételízesítőként, de dekorációként is használhatunk, sőt, teaként is fogyaszthatjuk. Fáradtság ellen a legjobban fürdővízbe téve használhatjuk, relaxáló hatása így perceken belül érvényesül, ráadásul puhává, illatossá teszi a bőrt.


Népies nyelven: mézfű

Különleges citromillatú illóolajat és cseranyagot tartalmaz, amelyet mi is érezthetünk, ha ujjainkkal óvatosan megdörzsöljük a növény leveleit. A mézfűként is ismert növény gyógynövényként is nagy népszerűségnek örvend, hiszen enyhíti a rovarcsípés okozta fájdalmat, összehúzza a pattanásokat, hatékony segítséget nyújthat asztma, stressz-allergia, álmatlanság, fejfájás és vérnyomás-ingadozás esetén. Ideg- és szívnyugtató hatása is jelentős, ezért idősebbeknek kifejezetten ajánlott napi 1 csésze citromfű-tea fogyasztása. 

Hozzávalók: 4 db kemény húsú halfilé, 1 szál kapor, 1 db metélőhagyma, olaj a sütéshez, só, bors
A mártáshoz: 2 evőkanál vaj vagy  margarin, 2 evőkanál liszt, 3 dl hallé, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 1 kis csokor citromfű, só, esetleg őrölt bors
A körethez: 1 db brokkoli, 5 dkg vaj a pároláshoz, őrölt szerecsendió, 5 dkg őrölt mandula, 1 sárgarépa a díszítéshez.
Elkészítés: Vágjuk apróra a halfilét, sóval, borssal fűszerezzük. A kaprot és a metélőhagymát aprítsuk fel, ezt is adjuk hozzá. Keverjük jól össze, formázzunk belőle kis gombócokat, majd forró olajban süssük ki. A citromfűmártáshoz olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet és az átszűrt hallét. Keverjük csomómentesre, és kb. 5 percig főzzük. A tojássárgáját keverjük el a tejszínnel, adjuk hozzá a mártáshoz, a citromlével és az apróra vágott citromfűvel ízesítsük, sózzuk, borsozzuk. A brokkolit szedjük rózsáira, és vajban rövid idő alatt pároljuk meg. Szerecsendióval ízesítsük. Megszórhatjuk reszelt mandulával is. A halgombócokat a citromfűmártással leöntve, a brokkolival együtt tálaljuk. Nagyon vékonyra vágott sárgarépacsíkokkal tehetjük igazán ínycsiklandóvá a látványt.

Citromfüves halsaslik 

Hozzávalók: 8 vékony szelet füstölt sonka, 50 dkg tengeri hal (naphal, tőkehal vagy lazac) 5 centis darabokra kockázva, citromfű, 1-1 húsos parika (piros és zöld) 4 centis darabokra kockázva, 12 fej gomba vastagon felszeletelve, só, olívaolaj
Elkészítése: A citromfüvet vágjuk apróra, majd hempergessük bele a kockákra vágott halat. A füstölt sonkát vágjuk csíkokra, minden csíkra tegyünk egy darabka halat. A gombaszeleteket, a paprikakockákat és a halakat fűzzük fel nyársakra, majd olívaolajjal kenegessük meg őket. Faszénen, grillsütőn süssük meg.
Ha igazán nagyon finomat szeretnénk, 2 gerezd fokhagymát zúzzunk össze, keverjük 2 dl tejfölbe, adjunk hozzá egy teáskanál olívaolajat és egy csipet sót, és ezzel a szósszal tálaljuk a grillezett halsaslikot!   

Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg eper, 1 citrom leve, 1 tasak vaníliás cukor, 6 evőkanál narancslikőr, 15 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 25 dkg natúr joghurt, 3 evőkanál porcukor
A díszítéshez: citromfű 
Előkészítés: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, 10 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kis darabokra vágjuk.
Elkészítés: A citromlevet felforraljuk a vaníliás cukorral. Belekeverjük a likőrt, és mély tányérba öntjük. A babapiskóták felét megforgatjuk ebben a lében, és kibéleljük velük egy lapos tál alját. A mascarponét simára keverjük a joghurttal és a porcukorral. Erre egy réteg epret és egy réteg mascarponés krémet teszünk. A maradék piskótát is a likőrös lébe mártjuk, és befedjük vele a krémet. Rárakjuk a maradék epret, és bevonjuk a maradék mascarponével. Legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a félretett eperszemekkel és a citromfűvel díszítjük. 

Hideg birsalmaleves

Hozzávalók: 40 dkg birsalma, 5 dkg kristálycukor, fél citrom, 2 dl édes fehérbor, só, ánizs, koriander, gyömbér, vaníliarúd, citromfű
Elkészítés: A meghámozott birsalma magházát kivágjuk, majd a gyümölcsöt felszeleteljük. Csipetnyi sóval, cukorral ízesítve annyi vízzel tesszük fel főni, amennyi éppen ellepi, és puhára főzzük. Lehűtjük és a főzőlével együtt összeturmixoljuk. A fehérborban a fűszereket 15-20 percig főzzük, majd leszűrjük. A visszamaradt fűszeres bort a birspüréhez adjuk. Ízlés szerint citromlével ízesítjük, majd hidegen kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss