Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Citrom tarte

MME MME
60 perc
mester
megfizethető
3 adag
Hozzávalók
  • A pitéhez:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 3 dkg mandulaliszt
  • 1 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 0,8 dl citromlé
  • 2 db citrom (reszelt héja)
  • 1 db tojás
  • 17,5  dkg kristálycukor
  • 5 dkg vaj 
  • 2 db zselatin lap
  • A habhoz:
  • 1 db tojásfehérje
  • 5  dkg cukor
  • 1 tk keményítő

Elkészítés

  1. A pitéhez előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A liszet, porcukrot, sót és a mandulalisztet összeszitáljuk. A száraz anyagokhoz keverjük a 1 db tojást, amit előtte enyhén felvertünk. Beledolgozzuk a vajat is a tésztába. (Gyorsan dolgozzunk, mert a kezünk melegétől olvad a vaj és elpuhul a tésztánk. A tészta állag így is elég puha lesz.) Hűtőbe tesszük 30-50 percre hűlni.
  2. A pihentetett tésztát kinyújtjuk 0,5 cm vastagságúra. A tart formákat használjuk a pite korngok kiszúrásához. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tart formákat rátesszük a tepsire. A kiszúrt tésztakorongokat óvatosan beletesszük a tart formákba. A tart oldalához a kinyújtott tésztából hosszú csíkokat vágunk. Óvatosan beletesszük a formába és méretre vágjuk. Kissé megnyomkodjuk a tésztát, hogy a formához teljesen odatapadjon. Villával megszurkáljuk a tésztát. Betesszük a sütőbe 10-12 percre. A teljesen kihűlt kosárkákat leszélezzük - ez annyit jelent, hogy egy reszelővel lereszeljük a korongok tetejét.
  3. Elkészítjük a lemon curdöt, ehhez egy gyorsforralóba beleöntjük a citromlevet, a citrom héját, a tojást és a cukrot. Folyamatosan kevergetve felfőzzük. Kis lángon főzzük, ha van hőmérőnk akkor 76 fokig kell melegítenünk. Ha nem rendelkezünk hőmérővel akkor úgy ellenőrizhetjük, hogy a krém állaga egy friss pudingra hasonlít. Krémes, lágy de már van tartása. Belekeverjük a krémbe a vajat. A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe. Mikor megduzzadtak, kicsavarjuk és hozzákeverjük a még meleg citromos krémhez.
  4. A habhoz a tojásfehérjét és a cukrot habüstbe tesszük  és vízgőz felett felmelegítjük 70 fokosra. Ha nincs hőmérőnk, így ellenőrizzük: nyúljunk bele a keverékbe. Ha nem érezzük a cukrok szemcséit, készen van a keverék. Robotgéppel kemény habot készítünk. A kész habba belekeverjük a keményítőt. A habot habzsákba töltjük.
  5. A tart formákat megtöltjük a lemon curddel. A tojáshabbal díszítjük a tartjainkat, tetszés szerint.  

Nézd meg az elkészítését videón is >>> 

MÁKOS-CITROMOS TORTÁCSKA>>> 

KRÉMES CITROMPITE>>> 

CITROMOS-MÁKOS KENYÉR>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss