Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Cipóban sült füstölt sonka

default user icon

Hozzávalók

  • 1,2 kg füstölt sonka (kicsontozva)
  • 30 dkg burgonya
  • 5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 70 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 4 ek olaj

Elkészítés

    1. A sonkát előző nap hideg vízben áztatjuk 6-8 órán át. Ezután alaposan megmossuk, bő vízben feltesszük főni, és félig lefedve, lassú, gyöngyöző forralással vajpuhára főzzük 2-3 óra alatt. A főzőlében hagyjuk kihűlni.
    2. Másnap enyhén sós vízben megfőzzük a burgonyát. Még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd hagyjuk kihűlni.
    3. Közben a kenyérhez az élesztőt 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukorral, és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, és elkeverjük 1 ek sóval, valamint a köménnyel. Hozzáadjuk az élesztőt, a burgonyát és az olaj at, majd kidolgozzuk annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, félkemény tésztát kapjunk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük 30-40 perc alatt.
    4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, és a közepére helyezzük a vízből kiemelt, leszárított sonkát. Ráhajtogatjuk a széleket és aláhajtjuk a végeket, majd a csomagot liszttel megszórt tepsire emeljük, és letakarva kelesztjük további 30 percig, amíg a duplájára dagad. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
    5. A tepsit a sütő középső részébe csúsztatott sínre tesszük. A tésztát piros-barnára sütjük 45-50 perc alatt, majd kivesszük a sütőből, tetejét átkenjük vízbe mártogatott ecsettel, és hagyjuk teljesen kihűlni.

    Kenyérben sült sonka receptek >>>  

    Cipóban sült sonka receptek >>>  

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin