Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cipó

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A kovászhoz (50 dkg lisztre számítva) 2,5 dkg friss élesztőt belemorzsolunk egy félliteres edénybe, összekeverjük 1,5 dl langyos vízzel, 1 kávéskanál cukorral és 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszttel, majd meleg helyen állni hagyjuk kb. 1/2 órát, amíg felfut.

Eközben a lisztet kimérjük, ha hideg helyen volt, meglangyosítjuk mikrohullámú sütőben (2 perc a legkisebb teljesítményen), vagy egy tálban meleg helyre tesszük a kovász felfutásáig).

A lisztet és a kovászt 3 kiskanál sóval összekeverjük, és annyi (kb. 2-3 dl) vizet adunk hozzá, hogy egynemű masszát kapjunk. Jól összegyúrjuk. A tésztának nem szabad se ragadnia, se túl száraznak lennie. Vastag ruhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelni hagyjuk.

A szépen megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk. Egy kivajazott, lisztezett formába tesszük, a tetejét belisztezzük, és még egyszer kelni hagyjuk kb. 30 percig.

A sütés előtt vízzel megkenjük, ha szükséges, megvágjuk. A sütőbe egy forró vízzel telt edényt helyezünk, de most nem melegítjük elő a sütőt, hanem amikor berakjuk a tésztát a sütőbe, akkor gyújtjuk be, és a legmagasabb fokozaton 20-30 percig sütjük (addig ne nyissuk ki). Majd 30-45 percig 190 fokon sütjük.

Ha nagyon pirulna a kenyér teteje, rakjunk rá alufóliát. A kenyér akkor sült meg, ha alul és felül megütögetve egyaránt kopog.

A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel, és egy rácsra tesszük hűlni. A teljesen kihűlt kenyeret konyharuhába csomagolva tároljuk.

Ezek is érdekelhetnek