Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Ahogy elmúlnak a nagy nyári hőségek, és beköszönt az ősz, úgy kerülnek elő egyre-másra a vörösborok is. A hűvösebb szeptemberi estéken kifejezetten jólesik egy-egy pohár gyümölcsös, olykor könnyedebb, olykor komolyabb vörösbor. Ha éppen egri bikavéreket kóstolnánk meg, nem is választhatunk jobb időszakot rá.
A kékfrankos itthon a legnagyobb felületen termesztett kékszőlő-fajta, majdnem 8000 hektárnyi található belőle Magyarországon. Ebből is a negyedik legfontosabb termőterülete a Szekszárdi borvidék. Nem véletlen, hogy az itteni borászok egyik kiemelt szőlőfajtája lett, a kadarka és a szekszárdi bikavér mellett.
Tokaj nemcsak az aszút adta és adja a világnak, hanem a szamorodnit is. Ez a borstílus csak ezen a borvidéken készíthető, így unikalitása megéri, hogy jobban megismerjük. Már csak azért is, mert az utóbbi években egyre több figyelem irányul rá.
A szekszárdi borászok a 2010-es évek elején úgy vélték, hogy a borvidéken régóta jelen lévő, úgynevezett helyi fajtákra érdemes koncentrálniuk. Így három bortípust emeltek ki, és már évek óta a szekszárdi bikavér, a kékfrankos és a kadarka áll ennek a borvidéknek a középpontjában.
Syrah vagy shiraz? Ugyanaz a szőlőfajta, de nem véletlen a kétféle elnevezés. A különböző stílusok és termőterületek közötti eligazodásban elég csak a címkére pillantani.
A Tokaji borvidék évszázadok tradícióit őrzi. Mind a mai napig fontos szerepet töltenek be a hagyományos bortípusok – szamorodni, aszú, máslás, fordítás, eszencia –, és egyedülálló abból a szempontból is, hogy itt csupán hat meghatározott szőlőfajta engedélyezett.
Chardonnay. Talán az egyik legpopulárisabb szőlőfajta, amivel nem lehet mellényúlni. Akár étteremben kérjük ki, akár vendégségbe visszük, egy palack chardonnay mindig klasszikus és jó választás. Ismerjük meg közelebbről is!
A kadarka egy kihívást jelentő szőlőfajta a borászok számára, aki azonban belevág a termesztésébe, azt mondja, megéri vele foglalkozni. A fűszerességét, a játékos könnyedségét a fogyasztók is szeretik, nem hiába egyre népszerűbb.
Noha évről évre nő a kedveltsége, a világfajta rajnai rizling inkább a borértők körében arat sikereket. A populáris stílustól távol álló rajnait ugyanakkor érdemes megismerni, hiszen változatos borokat ad, mégis remekül közvetíti a termőhelyét.