Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
DÖMÖTÖR VIOLA
Videó
Sorozatunkban olyan konyhai praktikákból szemezgetünk, amelyeket ti, kedves olvasók küldtetek be, gondolván, hogy mások is jó hasznát veszik a kipróbált, jól bevált trükknek. Most arra hoztunk egy tippet, hogyan lehet lágyabb íze a tormának.
CSEH JÁNOS
MME
Cikk
A tavasz és persze a húsvét sem múlhat el a kissé pikáns, kissé csípős, de rendkívül egészséges zöldség, a torma nélkül. Készítsünk belőle krémet házilag!
Vidék íze
A habrolóról első körben mindannyiunknak az édes, könnyű krémmel töltött süti jut eszünkbe, esetleg a sós, sajtos változat. Ám mivel a húsvéti asztalról nem hiányozhat a torma és a tojáskrém sem, akkor miért ne ízesíthetnénk ezzel a finom keverékkel a rolókat?
A húsvét is – csakúgy, mint más többnapos ünnepek – gyakran szól a nagy közös családi összejövetelekről, az ínycsiklandó fogásokról, az abbahagyhatatlan sós vendégváró falatokról és a finomabbnál finomabb desszertekről. De milyen áron?
Két terméket is kivont a forgalomból a Nébih, az egyikben idegen anyag lehet, így arra kérik a vásárlókat, vigyék vissza a termékeket!
26 üveges tormát vizsgált húsvéti terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szezonális Szupermenta teszten a már megszokott, alapos vizsgálaton estek át a termékek. 15 torma esetében jelölési hibák miatt indult hatósági eljárás.
Mit ettem ma
Húsvét közeledtével a sonka mánia közepette nem szabad a kiegészítőkről sem megfeledkezni. Nem feltétlen a folyékony hangulatlazítókra hegyeztük ki a heti tesztet, de némi fickósságot ezek is megkívánnak. A torma szinte szoros partnerként követi az ünnep alatt a sonkákat.
A nyarat nem lehet elképzelni fagylalt nélkül, és szerencsére már a csoki-vanília egyeduralma is véget ért, ezért bátran kísérletezhetünk az ízekkel, sőt egyre népszerűbbek az extrémnek tűnő fagyik.
Orbán - Marosi
Húsvét közeledtével megugrik a hazai tormafogyasztás. Eredetileg gyógynövénynek szánták, de manapság leginkább marhasültek vagy éppen sonkák ízesítésére használják.
Eltérőek a vélemények: egyesek egészségtelennek tartják, míg mások kifejezetten szívesen fogyasztják őket. Mindenesetre tény, hogy a csípős anyagokat tartalmazó élelmiszerek erősítik a szervezet védelmi rendszerét, ezért a mértékkel történő fogyasztásuk kimondottan hasznos a megfázásos, influenzás időszakban.
(x)
Már őseink is ismerték a torma pozitív élettani hatásait, ennek ellenére napjaink magyar háztartásaiban csak húsvétkor használjuk ezt a nagyszerű növényt. Pedig számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amely sokat segíthet szervezetünknek. Azoknak, akik a csípőssége vagy a macerás előkészítése miatt száműzték eddig a tormát, idén a Philadelphia elhozta a megoldást. Új, tormás ízű krémsajtjában a jellegzetes csípős ízt a lágy krémsajt kiválóan ellensúlyozza. A torma pucolásával és reszelésével pedig nem kell bajlódni. Összeállításunkból most megtudhatod, milyen jótékony hatásai vannak ennek a jellegzetes növénynek, ami miatt a téli időszakban, az ünnepek alatt is érdemes tormás ételeket fogyasztanod:
A húsvéti kencék alfája és omegája a tormakrém, amelyet ugyan megvehetünk a boltban, de ha van egy kis időnk, akkor mi magunk is pikk-pakk elkészíthetünk.
Új év, új erő – az alábbi 11 remek élelmiszernek köszönhetően a következő esztendőben is elkerülheted a betegségeket!
WM
Bár a torma évezredek óta szolgálja az emberiség javát, manapság jóformán csak a húsvéti asztalnál, frissen reszelt vagy ecetes formában találkozunk vele.