Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Mindmegette
Előfordul, hogy egy doboz vagy zacskó élelmiszer nem fogy el, így a hűtőben tároljuk, és abban bízunk, még jó lesz akkor is, amikor legközelebb szükségünk lesz rá. Megnéztük öt olyan alapanyag eltarthatósági idejét, amelyet viszonylag gyakran használunk a mindennapok során.
MME
A hagyma és a fokhagyma egy olyan alapanyag, ami szinte minden nagyobb főzés alkalmával előkerül, hiszen számtalan étel elhagyhatatlan alapját képezi. Ezért hoztunk most egy tuti tippet, aminek köszönhetően akár hónapokig is friss marad ez a kiváló hozzávaló, így biztosan nem fogja a kukában végezni néhány hét elteltével.
Spórolni, takarékoskodni és megmenteni az ételmaradékokat sosem rossz, és sosem késő mindezt elkezdeni. Mutatunk néhány praktikát, amikkel nemcsak az élelmiszerpazarlásnak inthetsz búcsút, hanem a felesleges zsírpárnáknak is.
Az élelmiszerek csomagolása azt is meghatározza, milyen hosszan marad meg a vitamin- és tápanyagtartalmuk, valamint az ízük. Ha a következő praktikákat betartod, a lehető legtovább maradnak frissek!
Fanny magazin
Az ünnepi desszertek egyik közkedvelt alapja a dió, melyet nemcsak pucolva, hanem héjasan is lehet kapni. Mutatjuk, hogyan lehet egyszerűen feltörni a diót!
Az év elejétől Magyarországon is elindul a biohulladék széles körű, vagyis a konyhai zöldhulladékot és élelmiszer-hulladékot is magában foglaló elkülönített gyűjtése - közölte a környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.
Hűtőben vagy a konyhapulton tároljuk a vajat? Ez a kérdés állandó vita tárgya, pedig az igazság az, hogy a vaj teljes biztonságban van szobahőmérsékleten is, hiszen rendkívül magas zsírtalrtalma miatt, kevésbé hajlamos a baktériumok elszaporodására - annak ellenére, hogy tejtermék. Persze, vannak aranyszabályok, amiket érdemes szem előtt tartani!
Sokan használnak főtt ételek tárolásához olyan műanyag dobozokat, amelyeket direkt erre a célra gyártanak, de vannak szakértők, akik szerint ezek biztonsága megkérdőjelezhető - főleg, ha bizonyos dolgokat figyelmen kívül hagyunk.
A sárgarépa egy olyan zöldség, ami jó, ha van otthon, hiszen rengeteg étel fontos hozzávalója, ezért többnyire akkor is veszünk belőle, amikor tudjuk, hogy aznap még biztosan nem használjuk fel. A hűtőben viszonylag sokáig elállnak a gyökérzöldségek, ám van, hogy egy-két nap után a sárgarépa felületén fehér, fátyolszerű bevonat jelenik meg, ami nem túl bizalomgerjesztő. Utánajártunk, mi ez!
Vannak olyan zöldségek, amik akár hónapokig is elállnak úgy, hogy le sem kell fagyasztanunk őket. Ezek közé tartozik a burgonya is - csak az nem mindegy, hogyan tároljuk!
A tészta az egyik legegyszerűbben elkészíthető étel, de ha egyszerre túl sokat főzünk belőle, hamar kiszárad, megkeményedik, és végül minden igyekezetünk ellenére a kukában végzi. Ilyenkor jól jön, ha van néhány trükk a tarsolyunkban, amivel megmenthetjük a maradék főtt tésztát.
A befőzés nagy munka, a házi befőttek, lekvárok nagy kincsnek számítanak. Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig fogyaszthassuk a finomságokat, néhány egyszerű szabályt célszerű betartani. Mutatjuk, hogy mire figyelj, ha idén te is sokat dolgoztál, míg üvegbe kerültek a gyümölcsök.
A fűszer az étel lelke, azonban a tárolásával sokszor meggyűlik a bajunk: kiszárad, összeáll vagy kiszóródik. Mutatjuk, miként tárolhatjuk, hogy ezeket mind elkerüljük!
A szalámi a kirándulós szendvicsek nélkülözhetetlen kelléke, az egyik legnépszerűbb pizzafeltét, sőt, sokan annyira szeretik, hogy nem is szeletelik vékonyra, hanem nagyokat harapnak belőle. Mutatjuk, miből készül pontosan, hol és hogyan érdemes tárolni, és azt is eláruljuk, honnan kapta a nevét a téli szalámi!
A karfiol az egyik legsokoldalúbb zöldség, melyből ezerféle fogás készíthető. Nemcsak leves vagy rakottas alapja lehet, hanem felhasználhatjuk köretként, azaz karfiolrizsként is, de akár diétás pizzatészta is gyúrható belőle.