Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Savanyú káposztát télen-nyáron erősen ajánlott fogyasztani: C-, B6- és B12-vitamint és folsavat is tartalmaz, ezen kívül vasat, kalciumot és foszfort, így javítja a szervezet ellenálló képességét. Szerencsére, mindemellett nagyon finom, és olyan isteni ételek készíthetőek belőle, mint például a székelykáposzta. Mutatjuk a legjobb receptjeinket!
Fejes Németh Krisztina
Számtalan isteni fogás származik Székelyföldről, ám bármennyire is hihetetlen, a székelykáposztának az ég világon semmi köze Erdélyhez. A legenda úgy tartja, hogy a recept Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki egy ebéd során alkotta meg Petőfi Sándor társaságában ezt a klasszikus finomságot. Ha esetleg ti is kedvet kaptatok az amúgy kényszer szülte fogás elkészítéséhez, az alábbi videós útmutató biztosan jó szolgálatot tesz.
Fotó/Videó: Horváth Reni
A székelykáposzta egy olyan klasszikus magyaros kaja, amihez szinte mindenkinek lapul egy recept a fiókjában. Mondhatjuk azt is, hogy ahány ház, annyi székelykáposzta létezik, és persze mindenki a sajátjára esküszik. Nos, Mészáros Balázs, a Mindmegette séfje is elhozta kedvenc receptjét, amit persze most közkincsé is tett.
Kósa Kolos
A káposztát nemcsak azért imádjuk, mert tele van vitaminnal, hanem azért is, mert olyan fogásokat készíthetünk belőle, amik hosszan eltelítenek minket. Válogatásunkban olyan káposztás egytálételeket gyűjtöttünk össze a töltött káposztától kezdve a rakott kelen át a disznótorosig, amik az őszi-téli hidegeben különösen jól esnek - tartalmasak, ráadásul jól át is melegítenek. Próbáljátok ki őket!
Kovács Ágnes
A nyáron megszokott kímélő és könnyű finomságok helyett ősszel inkább a vitamindús, energiát adó ételekre váltunk. Ilyenkor szervezetünknek nem árt egy kis támogatás, hogy immunrendszerünk felkészülve vegye fel a harcot akár egy megfázással szemben is. Ezért igyekeztünk most is összeállítani nektek egy szuper kis menüsört, amivel garantáltan jól lakik majd a család a hétvégén.
Anita
Unod minden vasárnap a hagyományos rántott húst sütögetni? Próbálj ki valami mást! Sorozatunkban hétről hétre olyan fogásokat gyűjtünk össze nektek, melyekkel nem vallotok szégyent a hétvégén akár a családra, akár egy nagyobb vendégseregre főztök!
Putóczki Gáborné
Unod minden vasárnap a hagyományos rántott húst sütögetni? Próbálj ki valami mást! Sorozatunkban hétről hétre olyan fogásokat gyűjtünk össze nektek, melyekkel nem vallotok szégyent a hétvégén akár a családra, akár egy nagyobb vendégseregre főztök! A receptek között a szárnyas-, a marha-, hal- és a sertéshúskedvelők is megtalálják a kedvencüket, de a tésztaimádók és a vegetáriánusok találnak köztük kedvükre valót!
Lilalicsi
Videó
A székelykáposzta - vagy ahogy máshol ismerik - a székelygulyás a hagyományos magyar gasztronómia egyik erős bástyája. Nevével ellentétben nem székely étel, hanem a 19. század elején egy pesti vendéglőből indulva hódította meg a hagyományos ízek szerelmeseinek a szívét.
Vass Lászlóné
A hideg idő beköszöntével, több okból is érdemes savanyú káposztás fogásokat készíteni: egyrészt mert a magas vitamintartalmával segít elkerülni a betegségeket, másrészt, mert mindegyik variáció - legyen az rakott, székely vagy töltött, hosszan eltelít, és kellemesen átmelegít, ha már kint tombolnak a mínuszok.
KOCSIS BÁLINT
Unod minden vasárnap a hagyományos rántott húst sütögetni? Próbálj ki valami mást! Új sorozatunkban hétről hétre olyan fogásokat gyűjtünk össze nektek, melyekkel nem vallotok szégyent a hétvégén akár a családra, akár egy nagyobb vendégseregre főztök! A receptek között a szárnyas-, a marha- és a sertéshúskedvelők is megtalálják a kedvencüket, de a tésztaimádók és a vegetáriánusok találnak köztük kedvükre valót!
A hagyományos ízek akkor sem maradhatnak el az asztalról, ha szeretünk kísérletezni, újítani. Válogatásunkban a pirospaprikáé a főszerep... klasszikusan vagy éppen újragondolva!
Gallicoop
Unod minden vasárnap a hagyományos rántott húst sütögetni? Próbálj ki valami mást! Sorozatunkban hétről hétre olyan fogásokat gyűjtünk össze nektek, melyekkel nem vallotok szégyent a hétvégén akár a családra, akár egy nagyobb vendégseregre főztök! A receptek között a szárnyas-, a marha-, hal- és a sertéshúskedvelők is megtalálják a kedvencüket, de a tésztaimádók, az egytálétel-rajongók és a vegetáriánusok találnak köztük kedvükre valót!
Ékes Andrea
Sinka Endre
Mindmegette
Egészséges, ízletes és változatos módon elkészíthető, egyél belőle annyit, amennyit csak bírsz!
WM
A székelykáposzta hallatán könnyedén azt hihetnénk, hogy valamilyen erdélyi étellel van dolgunk, de a sokféle pest-budai anekdotának köszönhetően tudjuk, hogy egy ízig-vérig pesti recepttel van dolgunk, amely a XIX. század első felében jött létre.