Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
PATAKY KRISZTINA
Cikk
Török Zsuzsa
Termesztett gombát egész évben vásárolhatsz, de mennyivel finomabb az erdeinkben ősszel előbújó vargánya és rókagomba, mint a bolti csiperke vagy laska!
Ősszel előbújnak erdeinkben az igazi ínyencségnek számító vargánya és rókagombák. Azért, hogy ne csak az év ezen időszakában élvezhessük ezeket a zöldségeket, itt van néhány tipp a tartósításukhoz.
HL
A sárga rókagomba, tudományos nevén Cantharellus cibarius, nem ismeretlen az ínyenc konyha rajongói előtt. Nálunk elsősorban tölgyesek, bükkösök mélyén, meleg és esős nyári, kora őszi hónapokban lehet vele találkozni, sokak talán nyulica vagy csirke-, illetve sárgagomba néven szeretik.
MME
Valahogy úgy vagyok a gombával, mint Pistuc barátunk a mákkal – mindenkor, mindenhol, minden formában élvezem. Mint jó vadászeb, remegő orrcimpákkal szaglászódom az erdőszélen, s ha megvan a keresett illat, hát gombászkést kézbe, nett kis fonott kosaramat bal kezembe veszem, és irány a pagony!
Habliliom
Októberben akad még néhány szép hétvége, amikor igazán jólesik kimozdulni a gyönyörű színekben pompázó természetbe. A sok esőnek köszönhetően a jó erdőtalajon gazdag gombatermés várja a kirándulni, gombászni szerető vállalkozó kedvűeket.