Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
A rizs a konyha egyik legfontosabb alapanyaga: sós és édes ételek, levesek, főételek, köretek és sütemények, rakottasok és egytálételek állandó hozzávalója, ami nemcsak hogy laktat és egészséges, de még olcsó is. További jó hírekkel tudunk szolgálni a rizzsel kapcsolatban: számos olyan dologra is alkalmas, aminek semmi köze a főzéshez!
A Karib-térség földrajzilag igen nagy területet foglal magában, így gasztronómiája is kifejezetten sokszínű. A legfőbb táplálkozási elvük is ezt tükrözi: az étkezésekben igyekeznek minden élelmiszercsoportot szerepeltetni.
Vannak ételek, melyekről mindenkinek van valamilyen emléke. Ilyen étel a rizskoch is, amelyet vagy imádunk, vagy pedig ki nem állhatunk. Középút nincs, ám annak, hogy valaki nem szereti, csakis az lehet az oka, hogy még nem kóstolt igazán finom rizsfelfújtat! Hoztunk ezért pár isteni receptet!
TGY
A barna rizs sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a fehér változat, ezért rendkívül egészséges és laktató köret.
Videó
Végleg eltűnhet a világszerte imádott spanyol nemzeti étel, a paella. Ennek oka, hogy a készítéséhez használt rizs termesztésénél alkalmazott szert betiltott az Európai Unió, amit a gazdák azért használtak, hogy egy kifejezetten agresszív gombás betegség terjedését megfékezzék.
DÖMÖTÖR VIOLA
Déri Szilvia, Házisáfrány
Anyukám repertoárja nem túl széles, de tény, hogy amit főz, az általában nagyon finom. Szortimentje egyik legnépszerűbb eleme a rizses hús, amit mindannyian imádunk. Mama különösképp, hiszen ez az étel gyorsan kész van, így nem kell a konyhában tölteni az egész napot.
Mindig meggyűlik vele a bajod, mert kemény marad, szétfő vagy összeragad? Ismerd meg a legjobb elkészítési módszereket, hogy tökéletes legyen a főtt rizs!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azzal indokolta döntését, hogy a vizsgált termékben határérték feletti kadmium-tartalomra lettek figyelmesek. A forgalmazó arra kéri a vevőket, hogy az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt ne fogyasszák el ezt a rizst.
Sinka Endre
A rizs egy olyan közkedvelt köret, ami szinte bármilyen sült hús vagy pörkölt mellett jól működik. Az elkészítése azonban sokszor okoz bosszúságot azoknak is, akiknek a legtöbb esetben olyan pergős lesz a végeredmény, mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Azért, hogy a rizs textúrája minden esetben hibátlan legyen és ne érjen minket meglepetés, érdemes bevetni az alábbi praktikát.
Zárt és rejtélyes világ, mely amennyire megrémíti, talán ugyanennyire vonzza is az embereket. Észak-Korea színes és izgalmas, ám hazánkkal ellentétben az étkezésnek közel sincs akkora történelmi jelentősége és szerepe a mindennapokban.
Szekeres Lajosné Klári
Rizst főzni nem egy nagy ördöngösség, mégis érdemes észben tartani pár dolgot, hogy tökéletes és pergős legyen a végeredmény. Sokan azonban nem szeretik a sima főtt rizst, esetleg unják az ízét. Nos, nekik hoztunk most egy trükköt, amivel új szintre lehet emelni ezt a köretet!
Németh Miklósné
Elég csak egy pillanatra félrenézni, vagy éppen mással foglalatoskodni a konyhában és máris odakap a főtt rizs. Egyesek szeretik a picit égett részeket, de ha rendesen leég, akkor csak hosszas áztatások és kemény súrolások árán lehet megszabadulni az odakozmált rizsszemektől.
Egy ember átlagos kalóriabevitelének több mint a felét a három legnépszerűbb gabonaféle, a búza, a rizs és a kukorica, valamint az ezekből készült ételek teszik ki. Kedveltek, olcsók, könnyen beszerezhetők és variálhatók, ám nagyon megterhelik a termőtalajt és rengeteg vízre van szükség a termesztésükhöz.
A legtöbbünk számára a rizs alapélelmiszer, amelyből mindig van otthon egy-egy zacskónyi. Mivel rendszeresen használjuk, nincs ideje megromlani. Ha azonban nem vagyunk nagy rizsfogyasztók, érdemes átgondolni, hol és hogyan tároljuk, hogy sokáig megőrizze a frissességét.
Az alacsony szénhidráttartalmú diétákat követők gyakran nyilatkoznak elítélően a rizsről, pedig jól ismert, hogy fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Azonban a rizzsel kapcsolatban is igaz, hogy a jótékony hatások csak akkor érvényesülnek, ha kiegyensúlyozott étkezési terv részeként kerül rendszeresen a tányérodra.