Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Kósa Kolos
Cikk
Mindmegette
Régi ízek, régi emlékek. Nemcsak az illatok, hanem az ízek is képesek időutazásra vinni az embert. Sokan vannak, akik azonnal visszarepülnek az időben negyven vagy ötven évet, amint megkóstolják az igazi paradicsomlevet, vagy meghallják azt, hogy TV linzer.
Nem kell olyan sokat visszautazni az időben, elég csak két évtizedet, és teljesen máshogy néztek ki a magyar boltok. Nemcsak az üzletkép, de a berendezések is mások voltak, mint ma. Eltűnt a pulton álló kávédaráló, a kenyérhez használt zsírpapír, a szódásszifon és egyesek szerint a kedvesség is.
MME
A mai negyvenes, ötvenes korosztály tagjai biztosan emlékeznek a krumplicukorra, ami az egyik legolcsóbb – és valljuk be, a legkevésbé finom – édessége volt gyerekkorunknak. Ha nosztalgiáznál egy kicsit, most elkészítheted egy TikTok-videó útmutatása alapján.
A fotókat nézegetve az első gondolat ami felvillan bennünk, hogy piszkosul nagyot változott a világ közel egy évszázad távlatában. Akkoriban a legnagyobb kincs az volt, ha a család együtt lehetett karácsonykor, volt mit enni, és nem éppen valamilyen háború dúlt. Ma ezzel szemben – tisztelet a kivételnek – a játékkonzolok, az okostelefonok, és a méregdrága sportcipők hozzák el a meghitt karácsonyt. Utazzunk egy picit vissza az időbe, és vegyük észre; ettől sokkal kevesebb dolog is elég, hogy boldog karácsonyunk legyen.
Vidék Íze
Vidék íze
Kútban kelt, vízen kullogó, vízen kelt. Leggyakrabban ezen a néven ismerik azt az egyszerű népi süteményt, ami különleges kelesztési módjáról kapta a nevét, A Vidék íze magazinban Farkasinszki Ildikó, a Mindmegette.hu Sütisulijának házigazdája elkészítette nagymamáink egyik kedvenc kelt tésztás receptjét.
A piknikezés egyáltalán nem új módi, hiszen már a szüleink, dédszüleink, sőt, ükszüleink is szívesen járták a természetet egy batyuba vagy formás kis fonott kosárba pakolt finomságokkal. A lényege még ma is ugyanaz, de 50-60 évvel ezelőtt valahogy mégis más volt a romantikája ennek a kellemes időtöltésnek. A Fortepan archívumában böngésztünk.
A málnahab sokaknak a gyerekkorát idézi. Ezt az egyszerű desszertet minden nagymama elkészítette az unokájának, amint az első málnaszemek megjelentek a kertben.
Elmaradhatatlan családi program a nagyszülők meglátogatása. Ennek nemcsak a nagymama és a nagypapa, hanem az unokák is örülnek, ugyanis a mami kamrája mindig rejt valami finomságot.
A 130 éves Hauer Cukrászda és Kávéház tavaly év végén a Facebook-oldalán jelentette be, hogy bezárnak. A napokban pedig az is kiderült, hogy konditerem nyílik a helyén.
Maga a kocsmázás mint szokás szinte egyidős az ember civilizációs fejlődésének kezdetével, csak éppen másképpen hívták. Már az ókorban is szívesen látogatták az akkori talponállókat egy-egy pohárkára, hogy közben megbeszéljék az adott kor nagy problémáit, vagy éppen politizáljanak, kiengedjék a fölösleges gőzt. Most sincs ez másképpen.
Mindenkinek vannak emlékei gyerekkori szilveszterekről, az óévet búcsúztató klasszikus szerencsehozó fogásokról és a piros aranyos szendvicsekről. Nos, mi most a piros aranyat elhagyjuk, és bemutatjuk a hagyományos ennivalók modern változatait.
Gondoltál már arra, hogy karácsonykor édes, friss görögdinnyét egyél a pincéből? Nagyanyáinknak erre is volt praktikája.
A főváros szinte minden évtizedének megvolt a kedvenc büféje, ami gyakran szolgált találkozóhelyként is az éhes, esetleg szomjas budapestiek, vagy turisták számára. Mindezt jól bizonyítja következő fotós összeállításunk is, amiben egészen 1896-ig nyúlunk vissza a Fortepan archívumának köszönhetően. Öveket becsatolni, indul a nosztalgiavonat büfékocsija!
Videó
A tinisorozatok a 90-es években élték virágkorukat, így ha akkor voltál gyerek vagy tizenéves, szinte biztos, hogy nézted valamelyiket. Nosztalgiázz velünk, mutatjuk, melyek voltak a legnagyobb kedvencek akkoriban.
A melegszendvics sosem megy ki a divatból. Igazi jolly joker, akár reggelire, akár vacsorára. A melegszendvicset sokféleképpen variálhatjuk, de sokan a hagyományos változatot szeretik. Gyorsan könnyűt rovatunkban az utasellátókból, iskolai büfékből is ismert retró szendvicskrémmel készítettük el a melegszendvicset a tetején jó sok sajttal és az elmaradhatatlan ketchuppal.