Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Napjainkban egyre többen felfedezik a korábban a szegények eledelének tartott polentát, más néven puliszkát. Fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara a lisztérzékenyek körében is népszerű. Laktat, egészséges és változatosan elkészíthető – nemcsak köretnek vagy főételnek, hanem snacknek és süteménynek is kiváló. Próbáld ki, ha eddig még nem tetted!
DÖMÖTÖR VIOLA
Videó
A puliszka - vagy másik jól ismert, olasz nevén a polenta - fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara a lisztérzékenyek körében is népszerű. Laktat, egészséges és változatosan elkészíthető: van aki kása formába szereti, van aki sülve, van aki édesen, van, aki sósan - mi most egy nagyon finom, laktató, és mégis pénztárcabarát változatot hoztunk, a juhtúróval rakott sült puliszkát.
Ha eddig csak sósan kóstoltad a puliszkát, próbáld ki édesen is, szuper receptet mutatunk videón.
Felcsiki Tünde
Puliszka, polenta, kukoricamálé - ki, hogyan ismeri. A puliszkát régen a szegények eledelének tartották, ma viszont egyre többen fedezik fel ismét, és azt is, hogy a kukoricadarából a puliszkán kívül számos ételt készíthetünk. Válogatásunkban az alaprecept mellett ötleteket adunk arra, hogy mihez lehet használni ezt az olcsó alapanyagot.
Rónásiné Anikó
Így húsvét után, hónap végén az emebr olyan egyszerűen összedobható, lehetőleg könnyű desszertre vágyik, ami terheli meg túkzottan sem a pénztárcát, sem a gyomrot. Erre kiváló alapanyag a kukoraicadara, amiből nem csak kása vagy köret készülhet, hanem sok finom, édes és sós sütemény is. Ebből gyűjtöttünk össze most tizet, plusz egy bombajó alapreceptet is a máléhoz!
Ani
Sütni öröm - főleg, ha a végeredmény mutatós, és olyan finom, hogy mindenki boldogan falja. A siker kulcsa persze elsősorban a rutin - vagy ennek híján egy olyan profi szakmai segítsége, akinek a kisujjában van a desszertkészítés csínja-bínja. Ilyen segítség lesz mostantól a Mindmegette olvasóinak Pinczel Orsi cukrász, aki új videósorozatában süteménysütési trükköket, praktikákat oszt meg veletek - és persze isteni recepteket! Most egy olyan könnyű, és nem utolsósorban pénzátcabarát finomság következik a sorban, ami kifejezetten jól esik majd az ünnepi krémes-diós csodák után!
Ludányi
Puliszka, kürtős kalács és csorbaleves: ha megkóstolnád az autentikus változatukat, az őszi szünetben - irány Erdély!
Ha valami laktató és gyors vacsorát ennétek, de inkább kihagynátok a tésztát, akkor ez a tepsis sonkás-gombás puliszkát nektek találták ki! A gombócok annyi idő alatt készülnek el, mint ahogy kifő egy zacskó száraztészta, a tejszínes szósz szintén villámgyorsan megvan, a kettőt összesütni újabb 10 perc. A végeredmény: mesés vacsora 30 perc alatt, amit a család laktóz- és/vagy gluténérzékeny tagjai is bátran falhatnak!
Kulcsár Tímea Ágnes
Annyi biztos, hogy a fogkezelés, foghúzás nem kellemes procedúra, de addig amíg lágy, tápláló ételeket eszel, nem lesz gond. Kerüld a magos gyümölcsöket, a színes ételeket és az erős fűszereket.
A téli hónapokban megengedett, sőt mi több, szükséges a nagyobb kalóriatartalmú, gazdagabb fogások fogyasztása, így a meglehetősen laktató és éppen ezért sokszor mellőzött kukoricadarának is ekkor jön el az ideje.
PATAKY KRISZTINA
WM
A román konyha mai formáját évezredek folyamán nyerte el. A dák ősöktől a római megszállókon át a francia, olasz, bolgár, bizánci, arab hatások mellett az Osztrák-Magyar monarchiáig sok nemzet konyhájának fogásai alakították, s mára már igazi egységet alkotnak. A román konyha érdekes elegyét kínálja a keleti, a közép-európai és a nyugat-európai konyhának.
Kétség sem fér hozzá, hogy a burgonya, a rizs és a tészta a legelterjedtebb köretek hazánkban, amelyek mögé a zöldségek és saláták is felzárkóztak. De van egy régi, nagy kedvenc, amelyet méltatlanul mellőztek sokáig, legalábbis nálunk. A polenta vagy puliszka újra a figyelem középpontjába került.
Vitai Kati
SB
Egy cső kukoricán körülbelül 800 kukorica szem található. Tudtátok, hogy létezik fekete, lila és pöttyös szemű kukorica is?
Hajós Ágnes
Hanzl Zita