Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
PATAKY KRISZTINA
Cikk
MME
Napjainkban egyre többen felfedezik a korábban a szegények eledelének tartott polentát, más néven puliszkát. Fő alapanyaga, a gluténmentes kukoricadara a lisztérzékenyek körében is népszerű. Laktat, egészséges és változatosan elkészíthető – nemcsak köretnek vagy főételnek, hanem snacknek és süteménynek is kiváló. Próbáld ki, ha eddig még nem tetted!
Videó
A sült polenta, vagy puliszka, egy egyszerű, húsmentes, mégis igen intenzív ízvilágú finomság. Kiválóságát és praktikusságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nem csak köretként, hanem főételként is alkalmazhatjuk némi sajttal, pár zöldséggel felturbózva. Ebben a formában akár reggelire is tálalhatjuk. Ha kedvet kaptál hozzá, az alábbi receptvideónk alapján te is elkészítheted.
Így húsvét után, hónap végén az emebr olyan egyszerűen összedobható, lehetőleg könnyű desszertre vágyik, ami terheli meg túkzottan sem a pénztárcát, sem a gyomrot. Erre kiváló alapanyag a kukoraicadara, amiből nem csak kása vagy köret készülhet, hanem sok finom, édes és sós sütemény is. Ebből gyűjtöttünk össze most tizet, plusz egy bombajó alapreceptet is a máléhoz!
Sütni öröm - főleg, ha a végeredmény mutatós, és olyan finom, hogy mindenki boldogan falja. A siker kulcsa persze elsősorban a rutin - vagy ennek híján egy olyan profi szakmai segítsége, akinek a kisujjában van a desszertkészítés csínja-bínja. Ilyen segítség lesz mostantól a Mindmegette olvasóinak Pinczel Orsi cukrász, aki új videósorozatában süteménysütési trükköket, praktikákat oszt meg veletek - és persze isteni recepteket! Most egy olyan könnyű, és nem utolsósorban pénzátcabarát finomság következik a sorban, ami kifejezetten jól esik majd az ünnepi krémes-diós csodák után!
Felcsiki Tünde
Ha valami laktató és gyors vacsorát ennétek, de inkább kihagynátok a tésztát, akkor ez a tepsis sonkás-gombás puliszkát nektek találták ki! A gombócok annyi idő alatt készülnek el, mint ahogy kifő egy zacskó száraztészta, a tejszínes szósz szintén villámgyorsan megvan, a kettőt összesütni újabb 10 perc. A végeredmény: mesés vacsora 30 perc alatt, amit a család laktóz- és/vagy gluténérzékeny tagjai is bátran falhatnak!
Unod minden vasárnap a hagyományos rántott húst sütögetni? Próbálj ki valami mást! Új sorozatunkban hétről hétre olyan fogásokat gyűjtünk össze nektek, melyekkel nem vallotok szégyent a hétvégén akár a családra, akár egy nagyobb vendégseregre főztök! A receptek között a szárnyas-, a marha- és a sertéshúskedvelők is megtalálják a kedvencüket, de a tésztaimádók és a vegetáriánusok találnak köztük kedvükre valót!
Ludányi
Török Zsuzsa
A Magyarországhoz legközelebb fekvő olasz tartományban az Alpok az Adriával, a rusztikus hegyvidéki konyha pedig a tengerpart kifinomult konyhaművészetével randevúzik. A találkozásukból született ételek osztrák és szlovén vonásokat is mutatnak, hiszen sokáig itt volt az Osztrák–Magyar Monarchia tengeri kijárata. Ezekből adunk most egy kis ízelítőt!
Kulcsár Tímea Ágnes
Annyi biztos, hogy a fogkezelés, foghúzás nem kellemes procedúra, de addig amíg lágy, tápláló ételeket eszel, nem lesz gond. Kerüld a magos gyümölcsöket, a színes ételeket és az erős fűszereket.
Kard Sándorné
A téli hónapokban megengedett, sőt mi több, szükséges a nagyobb kalóriatartalmú, gazdagabb fogások fogyasztása, így a meglehetősen laktató és éppen ezért sokszor mellőzött kukoricadarának is ekkor jön el az ideje.
Kétség sem fér hozzá, hogy a burgonya, a rizs és a tészta a legelterjedtebb köretek hazánkban, amelyek mögé a zöldségek és saláták is felzárkóztak. De van egy régi, nagy kedvenc, amelyet méltatlanul mellőztek sokáig, legalábbis nálunk. A polenta vagy puliszka újra a figyelem középpontjába került.
CSEH JÁNOS
Ujvary Ildiko