Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Dömők József
Videó
Megyeri Sárát már biztosan ismeritek, hiszen a Mindmegette több videót is forgatott vele. Dzsindzsa akkor a Vértesben barangolva mutatta meg több ízben is, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket, vagy azok termését. Következő közös videókban a borókáé lesz a főszerep, hiszen padlizsánt fogunk rajta füstölni, az alapanyagok egy részét pedig a szabadban gyűjtjük össze.
MME
Cikk
Még tart a szezonja, ezért sokszor jó áron jutunk padlizsánhoz a boltokban. Érdemes ilyenkor sokat venni, mert kitűnő tápanyagforrás, és sokféle felhasználási módjának köszönhetően nem is unalmas zöldség. Egyik kedvencünk, a padlizsánkrém ezzel a trükkel percek alatt elkészül!
Ujházi Katalin
Most, hogy tombol a nyár, a vasárnapi menü is sokkal izgalmasabb, hiszen a bő zöldség- és gyümölcskínálat rengeteg lehetőséget tartogat a kreatív és egészséges receptekhez. Az isteni paradicsomból és paprikából készült ételeket nemcsak nyáron, de akár télen is élvezhetjük, ha előre készülünk a befőzési szezonra. Hoztunk egy pár tippet ahhoz, hogy minél egyszerűbben befőttesüvegekbe zárhassuk a nyár ízeit.
Móra Katalin
Bár a padlizsán egyik leggyakoribb elkészítési módja a padlizsánkrém, a jellegzetes püspöklila zöldségből sokféle fogás készíthető ezen kívül is. Rengetegféleképpen variálható. Feldobhatjuk vele a lecsót, grillezhetjük, tölthetjük, tésztákhoz vagy rakott ételekhez adhatjuk, de akár főzeléket és krémlevest is készíthetünk belőle.
Ahány ház, annyi szokás - a padlizsánkrémmel is hasonló a helyzet: ezt is úgy variálhatod, ahogy szereted. Akár majonézzel, akár tejföllel, vagy fokhagymával, esetleg zöldfűszerrel, vagy csilivel készíted, isteni finom krémet kapsz, amit pirítósra kenhetsz, vagy mártogatósként is fogyaszthatsz grissinivel, vagy tortillacsipsszel.
A vegán és vegetáriánus konyha alappillére, a kulináris világ egyik legmeghatározóbb eleme a padlizsán. Sajnos kezdő háziasszonyokon gyakran kifog az elkészítése, és a végeredmény keserű, ázott, pépes lesz.
Miért ne ehetnél padlizsánt, paradicsomot, paprikát, vagy éppen burgonyát? Ha szeretsz minden információt begyűjteni az egészséges táplálkozásról, biztosan feltűnt már, hogy több fórumon az javasolják, kerüld a padlizsán, a paradicsom, a paprika és a burgonya fogyasztását. Elgondolkodtál már azon, hogy mi lehet ennek az oka?
Pataki Nóra
Ha imádod a panírozott fogásokat, de a rántott hús már a könyöködön jön ki, akkor mutatunk néhány vega alternatívát, amit érdemes kipróbálni. Válogatásunkban most bundás zöldségeket gyűjtöttünk össze, amiket sült krumplival, rizzsel, friss salátával vagy akár mártogatósba tunkolva, önmagában is fogyaszthatsz. Nálatok melyik a kedvenc?
A szezonális táplálkozás egyre népszerűbb étkezési irányzat, amely az évszaknak megfelelő, időszakosan termő zöldségek és gyümölcsök fogyasztására buzdít. Mivel azonban hozzászoktunk ahhoz, hogy a legtöbb élelmiszerhez folyamatosan hozzájuthatunk, így nem is olyan egyértelmű: miért is fontos ez? A szezonális finomságokról Pintér László őstermelő is mesélt, aki a nyári szamóca termés után ősszel tökök termesztésével is foglalkozik.
Gallicoop
Bár a padlizsán egyik leggyakoribb elkészítési módja a padlizsánkrém, sokféle fogás készíthető belőle a krémen túl is. Válogatásunkban most töltött padlizsánokat gyűjtöttünk össze a húsmentes, zöldséges verziótól a húsragus változatig. Érdemes őket kipróbálni!
Déri Szilvia, Házisáfrány
Ez a vega padlizsánkrém a klasszikus változat könnyített, de legalább annyira ízes változata. Süssük meg hozzá a padlizsánt laposan a sütőben, hiszen attól kapja majd a füstös ízt. Fogyasszuk friss zöldségcsíkokkal vagy egészséges lisztből készült kenyércsipsszel.
Gátiné Juhász Angéla
A nyarat nemcsak a jó idő miatt szeretjük, hanem azért is, mert a piacokon bőségesen válogathatunk a friss zöldségekből. A cukkiniből, karalábéból, padlizsánból, patisszonból sok laktató ételt készíthetünk. Ezúttal olyan töltött finomságokat hoztunk nektek, amely az egész család kedvence lesz.
Hegedűs Kriszta
Összegyűjtöttünk tizenegy olyan főételt, amelyeket lelkiismeretfurdalás nélkül falhatunk ebédre, de akár vacsorára is!
Azraa
A padlizsánból rengetegféle étel készíthető, nagyon egészséges és nagyon finom is, mégis sokan idegenkednek tőle. Ismerjük meg egy kicsit jobban!
Stern Ágnes
Hogy miért együnk lila ételeket? Mert nem csak finomak, hanem egészségesek is! Vizsgáljunk meg közülük ötöt egy kicsit közelebbről!