Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Még ma is számos hagyomány és néphit él a köztudatban, ha az ünnepi menü összeállítása a téma. Te tudtad, hogy miért elengedhetetlenek a mákos ételek, vagy éppen a töltött káposzta karácsonykor? A hiedelmek, babonák és azoknak magyarázatai egészen a múlt századból erednek.
A csillámló gömbök mellé mi magunk is készíthetünk egyedi karácsonyi díszeket, amiket ráadásul meg is ehetünk. Csupán néhány alapanyagra és egy kis kézügyességre lesz szükséged, hogy igazán „finom” legyen idén a karácsonyi dekor. Csak arra kell figyelni, nehogy elfogyjon az összes dísz még karácsony előtt!
Sorozatunkban hétről-hétre összegyűjtjük azokat a recepteket, amiket a legtöbben kerestetek a Mindmegette.hu-n, like-oltatok, vagy osztottatok meg a Facebookon az elmúlt 7 napban. Világosan látszik, hogy egyre erősebbek az ünnepi receptek. Akadnak olyan finomságok is a válogatásban, melyek már hetek óta tanyáznak a legjobbak között. Ez nem is csoda, hiszen jövő héten karácsony!
Sorozatunkban hétről-hétre összegyűjtjük azokat a recepteket, amiket a legtöbben kerestetek a Mindmegette.hu-n, like-oltatok, vagy osztottatok meg a Facebookon az elmúlt 7 napban. Ennek fényében már egyértelműen látszik, hogy a karácsonyra készültök. Ez nem is csoda, hiszen picivel több, mint két hét múlva már itt a szenteste.
Nincs karácsony mézeskalács nélkül és a mézes sütik sem hiányozhatnak az ünnepi asztalról. Készíthetsz mézes zserbót, mézes krémest, mézes puszedlit és mézes kekszet is, mutatjuk a kedvenc receptjeinket.
Videó
Ha igazán finom mézeskalácsot szeretnél sütni, akkor ezt a receptet ki kell próbálnod. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, ráadásul a sütőből kivéve azonnal pihe-puha lesz. Próbáljátok ki ti is, nem fogtok benne csalódni. Aztán csak győzzétek újra és újra megsütni.
Karácsony előtt egy héttel különösen jól jönnek az olyan ünnepi sütemények, melyek elkészítése nem vesz el túl sok időt az ünnepekre való készülődésből. Az év végi hajtásban számtalan más dolgunk is akadhat a sütésen kívül is, ezért most különösen nagy hasznát vehetjük ennek a mézeskalácsos kuglóf receptnek.
Mézeskalács, linzer, isler, diós kifli, puszedli és keksz - a karácsony elképzelhetetlen ezek nélkül az ínycsiklandó és ellenállhatatlan aprósütemények nélkül. Íme a 18 idei kedvencünk, sütésre fel!
Mézeskalács, bejgli, linzer, habcsók, zserbó és hólabda - ha te is a legjobb karácsonyi sütirecepteket keresed, jelentjük: megtaláltad. A Mindmegette csapata összegyűjtötte az összes ünnepi süteményreceptet, melyre 2020-ban szükséged lehet.
Linzer, habcsók, kókuszgolyó, mézeskalács, puszedli? Melyik édesség után nyúlsz legelőször a karácsonyi asztalon? Hiszed vagy sem, még az is jellemedről mesél, hogy milyen aprósütit szeretsz. Neked melyik a kedvenced?
A karácsonyi előkészületek egyik előfutára az aprósütemény. Ez az, ami a Mikulás virág és az adventi koszorú beszerzését követően a legelőször elkészül a konyhánkban. Csendben bízunk benne, hogy fémdobozba rejtve akár karácsonyig is kihúzza, de aztán úgyis minden adventi vasárnap a konyhában talál minket, ahol épp a következő adag kekszet sütjük.
A méz tipikusan a téli, karácsonyi időszak édesítésére van kitalálva. Ahogy beütnek a mínuszok, úgy kapjuk elő a mézes csuprokat és az esti teába már szép aranyló sugárban csöpög a méz az aprócska fa buzogányokról. Az ünnep közeledtével aztán egyre több mézet kíván a konyha is, hiszen a karácsony elképzelhetetlen mézes finomságok nélkül.
Lehet puha, vagy keményebb. Dekorálhatjuk cukormázzal, vagy ehető cukorkákkal és gyöngyökkel. Készülhet belőle golyó, de még házikó is. A mézeskalács az adventi időszak kedvence, de honnan is ered ez a finomság?
Azzal talán mindenki egyetért, hogy mézeskalács nélkül nem igazi a karácsony. Elkészítése egyáltalán nem tartozik a nehézen kivitelezhető desszertek közé, ráadásul még sokáig friss is marad, díszítése pedig az egész család számára jó mulatság lehet.
A karácsony közeledtével a mézeskalács illata belengi a lakást. A legkedveltebb ünnepi aprósüteményt ajándékba is adhatjuk szeretteinknek. Halaj Léna, mézeskalácskészítő elárulja, mi a jó mézeskalács titka, és, megmutatja, hogyan lehet szépen kidíszíteni a süteményt.
Haszálat előtt a citromot görgesd meg egy kicsit az asztal lapján, így lédúsabb lesz. Ha csak pár cseppet akarsz felhasználni, megmosása után szúrjál bele kötőtűt, úgy nyomd ki a levét. A maradékot csavard alufóliába.
Beküldő: Pappné Zsuzsa