Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Wessely Márta
A még csak 41 éves sztárszakács közel két évtizedes pályafutásának egy darabja most már kicsit a miénk is. A május vége felé Budapesten nyitott olasz éttermében ugyan nem ráz velünk kezet a kölyökképű Jamie Oliver, de jelenléte mégis folyamatosan érződik.
MME
Ha 25 évvel ezelőtt egy spanyol sonkagyáros, aki épp jóféle zsírsrtés után kutatva turnézott Európában, egy Debrecen-környéki tanyán nem látja meg, az éppen csak arra kószáló "malacfejű birkát", a mangalicát, és szeret bele azonnal, akkor ma már elbeszélésekből tudnánk, hogy milyen lehet a mangalica húsának, zsírjának, kolbászának íze: ugyanis már régen kipusztult volna. Ezt megünnepelendő a Magyar Konyha meghirdette az I. Magyar Sonkafalat versenyt ahol séfkiválóságok mérték össze mangalicasonka-alapú tapas-tudásukat.
HL
A jó ételek kedvelői között aligha akad bárki, aki ne hallott volna az Ínyesmesterről. Szakácskönyvének régi, féltve őrzött példányai generációról generációra öröklődtek.
Summáját írom az nagy szavazásnak, legjobb magyar étkek választásának. Azt hiszem, itt kell megállnom a verselésben, hiszen szegény Tinódi Lantos Sebestyén már bizonyára bőszen forog a sírjában. Nem kínozom tovább, hanem inkább meghívom őt is ahhoz a képzeletbeli terített asztalhoz, melyre jó étekfogóink már hordják is fel a széles vendégsereg kedvenceit.