Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Felcsiki Tünde
Cikk
MME
A laktózintolerancia vagy laktózérzékenység nagyon gyakori, az élet folyamán bármikor kialakuló ételintolerancia, amit a lebontáshoz alapvetően szükséges enzim, a laktáz alacsony aktivitása okoz. Becslések szerint a világon meghaladja a 65%-ot a laktózintoleranciában szenvedők száma, vagyis nagyon sok ember küzd ezzel a mindennapok során.
Míg az ételallergia nyilvánvaló, gyakran súlyos tüneteket okoz, addig az ételintoleranciát sokkal nehezebb kiszúrni. A laktózérzékenység az egyik leggyakoribb ételintolerancia, azt jelenti, hogy a szervezetünk nem termel elég laktáz nevű enzimet, amely lebontja a tejben található tejcukrot, vagyis laktózt. Ez általában nem veszélyes, de kellemetlen tüneteket okozhat. Mutatjuk, mik ezek!
Felfúvódás, migrén, bőrkiütés, esetleg hasmenés? Lehet, hogy az étrendedben kell keresned a panaszok okozóját!
Videó
Ha egy kis gyümölcsös finomságra vágysz, de nincs kedved órákig pepecselni a konyhában, próbáld ki ezt a villámgyors sárgabarackos pitét, amit ráadásul glutén- és laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. A végeredmény egyszerűen mennyei!
A leveles tésztás partifalatokban az a legjobb, hogy olyan egyszerűek, hogy egy kezdő is pillanatok alatt csodás ropogtatnivalót varázsolhat belőle. Szerencsére ezekről a finomságokról a glutén- és laktózérzékenyeknek kell lemondaniuk.
Szponzorált tartalom
Sajnos egyre többen szembesülnek azzal, hogy valamilyen ételintoleranciában szenvednek. A leggyakoribb a glutén- és a laktózérzékenység. Az áruházak polcain azonban már egyre több olyan termék található, amelyet az ételérzékenyek is fogyaszthatnak.
Tejfehérjével szennyeződött, növényi habalapot hívott vissza a Meggle. A tej allergiában és a tejcukor érzékenységben szenvedőknek, ezt a terméket kell figyelniük!
Amíg tart, használjuk ki a medvehagymaszezont. A fokhagymaillatú zöld levelekből mennyei ételeket varázsolhatsz. Ne csak a pogácsákat, leveles és kelt tésztákat ízesítsünk vele, készítsünk bátran levest belőle.
A paradicsomos káposztát vagy szereti az ember, vagy nem. Aki napközis volt, az gyakran találkozott az iskolai menzán paradicsomos káposztával, amit legtöbbször főtt marhahússal tálaltak. S, ha kellemetlen emlékeket ébreszt benned ez az étel, akkor próbáld ki ezt az egyszerű változatot grillkolbásszal.
Húsvétkor nem hiányozhat az ünnepi asztalról a finom, foszlós kalács, amelyről azoknak sem kell lemondaniuk, akik glutén-vagy laktózérzékenységük miatt nem tudják elkészíteni a hagyományos verziót. Nekik segít egy recepttel Felcsiki Tünde, a Mindmegette mentes szakértője.
Biztosan kerültetek már olyan helyzetbe, hogy vendégeket vártatok és kiderült, a társaságban van olyan ember, aki laktóz-, vagy gluténérzékeny, a te családodban viszont senki sem az. Mit főzzél, hogy mindenki elégedett legyen? Felcsiki Tünde, a Mindmegette mentes szakértője olyan recepteket mutat, amelyekkel mindenki jóllakik.
Nem kell feltétlenül boltba menned, ha valamilyen növényi itallal szeretnéd ízesíteni a kávét, vagy a reggeli zabkását abba áztatnád be. Felcsiki Tünde, a Mindmegette mentes szakértője elmondja, hogyan készíts otthon mandulaitalt.
Glutén- vagy laktózérzékenyként nem tudod, hogy milyen levesbetétet tegyél a húslevesbe vagy a krémlevesekbe? Szuper levesbetéteket ajánl Felcsiki Tünde, a Mindmegette szakértője mentes témában.
Mik a laktózérzékenység pontos tünetei? Erre a kérdésre adott választ Felcsiki Tünde, a Mindmegette szakértője mentes témában.
Az avokádót a leggyakrabban a mexikói konyha megkerülhetetlen fogásában a guacamole-ban használjuk fel. Az avokádókrémre is igaz, ahány hány, annyi szokás. Van, aki tejfölt vagy sajtkrémet kever hozzá. Felcsiki Tünde egy olyan változatot mutat, amelyet a laktóz- és gluténérzékenyek is fogyaszthatnak.