Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
Promóció
Az ayurveda hosszú múltra tekint vissza, és az évezredek során az emberiség számára értékes bölcsességeket hagyott örökül, különös tekintettel a gyógynövényekre. Az ashwagandha, más néven "indiai ginzeng," mélyen gyökerezik ezekben a hagyományokban. Növekvő népszerűsége nem véletlen, a tudomány és a tapasztalatok egyaránt megerősítik jótékony hatásait. Nézzük meg, mi rejlik gyógyító erejében, és miként vált az egyik legkeresettebb adaptogénné a modern társadalomban.
MME
Nincsenek olyan ételek, vagy italok, fűszerek, gyógynövények, amellyel bármilyen vírust legyőznénk, de sokat tehetünk immunrendszerünkért, ha egészségesen étkezünk.
Közeleg, sőt egyesek szerint már itt is van az influenzajárvány, ami idén súlyosabb lehet, mint a korábbi években. Ezért különösen fontos, hogy a védőoltások és az immunrendszerünk védelmét szolgáló intézkedések (rendszeres mozgás, higiéniai szabályok betartása stb.) mellett felkészüljünk egy esetleges fertőzésre nemcsak gyógyhatású készítményekkel, hanem a gyógyulásunkat segítő, hasznos élelmiszerek beszerzésével is.
Finomak, vitamindúsak és változatossá teszik az étrendet. Talán te is naponta fogyasztod őket, miközben nem is tudod, hogy a tányérodra kerülő zöldségek egyes betegségek megelőzésében is segíthetnek.
Sokszor hallottuk már a mondatot: időben feküdj le! Vagy azt, hogy többet ér, ha korán elalszol. Sajnos, a mai rohanó világban sokan éjfélkor is fent vannak, valaki a telefonját böngészi, rosszabb esetben pedig még a gép előtt ülve dolgozik. De miért is fektetünk az alváshiányra nagy hangsúlyt? Azért, mert az állandó késői lefekvés kimerültséghez vezethet, amely hatással van a szervezetünkre is.
A cink elengedhetetlen a szervezet zavartalan működéséhez, mégsem tudjuk pontosan, miért fontos, hogy a szükséges mennyiséghez hozzájussunk. Íme, a kedvező élettani hatásai!
Szeptemberben nem csak az új tanév veszi kezdetét, de egy olyan évszak is, amikora az influenza és náthavírusok támadsba lendülnek. Hogyan turbózzuk fel a gyerekek immunrendszerét, hogy ez a lehető legkevesebb megbetegedést és kimaradást okozza? Adunk néhány hasznos tippet!
A fermentálás egy ősrégi tartósítási technika, ami napjainkban ismét egyre népszerűbbé válik. Nagy szerencsénkre, ugyanis számos előnye van annak, ha rendszeresen fogyasztunk ezzel az eljárással készített ételeket.
A kánikulai napokon két dolgot érdemes tennünk: a vízparton heverészni és kovászos uborkát készíteni. És ha elkészült, hidegen mind megenni, a hátramaradt levet pedig nem kiönteni – meginni! Ennél egészségesebb dolog ugyanis kevés van!
Ha ősztől–tavaszig te is úgy érzed, kevesebb az energiád, miközben egyre többet szeretnél enni, jó, ha tudod: nem vagy ezzel egyedül. Télen jelentős változások mennek végbe a szervezetünkben, ami kihat az anyagcserénkre, ezáltal a közérzetükre is.
Bár szívesen kihagytuk volna, idén is eljött a felső légúti megbetegedések időszaka. Szinte nincs olyan család vagy nagyobb közösség, ahol valaki ne tüsszögne, köhögne. Megfelelő táplálkozással nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük, hanem a tüneteket is enyhíthetjük. Különösen hatékony segítség lehet a cink – íme a hét cinkben leggazdagabb élelmiszer.
Fanny magazin
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
A változékony időjárás és a közösségben könnyebben terjedő kórokozók miatt érdemes a kicsik immunrendszerét felvértezni, ha lehet, természetes módon. De mit adjon egy ovisnak, és mit egy iskolásnak? Most Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta, a bükki füvesember lánya ad tanácsot, aki maga is háromszoros nagymama.
Nem véletlenül népszerű: finom íze mellett jótékony hatású a húsa, a leve, a magja és az abból készült olaj is. Vétek lenne kerülni a fogyasztását, ráadásul szezonja is van.
Ez a nyári bogyós gyümölcs nemcsak finom, de az egészségedre is pozitív hatással van. Sőt, még meg is szépít!