Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Szekeres Lajosné Klári
Cikk
MME
Ha még az ünnepek után is halmokban áll a szikkadt húsvéti kalács, akkor az alábbi ínycsiklandó maradékmentő receptekkel csodálatos új életet lehelhetsz belé!
Szinte nincs olyan család, ahol valamilyen formában ne kerülne az ünnepi asztalra sonka. Eszi is mindenki, de pár nap után érezhetően fogy a lelkesedés, a maradék hús pedig a hűtőben várja, mi lesz a sorsa. Arról szó sem lehet, hogy kidobjuk, de akkor mit tegyünk?
Hiába kínálgatod a családnak a megmaradt húsvéti sonkát, az ünnepek után már senki nem kívánja? Egy kicsit átalakítva, felturbózva már biztosan nem fogják visszautasítani!
Videó
Ha túl sok sonkát főztél, maradékmentésre fel! De ne csak tésztában gondolkodj, készíts belőle pikáns sonkalevest, íme a recept videón.
A magyar háztartások 300 000 tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. Ez a tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) húsvét alkalmából összegyűjtötte azokat a tanácsokat, amelyekkel mérsékelhető a vendégvárással járó élelmiszerpazarlás.
Húsvétkor nemcsak a sonkából vagyunk hajlamosak túlvásárolni magunkat. Olykor a sonka mellé főzött tojás sem akar elfogyni. Ráadásul a tojást nem jó sokáig tárolni, így minél előbb érdemes felhasználni. Egy csomag darált hússal például remek párosítást alkot. A főtt tojással töltött fasírtgolyó, avagy a skót tojás egy igazán egyszerű, ám annál nagyszerűbb étel.
A húsvéti sonkából nem lehet pont annyit venni, amennyi épp elég: vagy túl kevés, vagy egy hétig ehetnénk - ha bírnánk. Mindig megmarad annyi, hogy még egy fogás kifér belőle. A sonkás tészta is nagyon finom, de, ha most valami mást szeretnél kipróbálni, akkor ezt a krémsajtos tepsis krumplit neked találták ki!