Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Cikk
MME
Ha te is azok közé tartozol, akik megmagyarázhatatlan okoknál fogva nem kedvelik a gombát, akkor lehet, hogy itt az ideje még egy esélyt adni neki – csak kerüld el a következő hibákat.
A gomba egy igencsak megosztó étel. Vannak, akik rajonganak érte mindenféle formában elkészítve – töltve, rántva, pörköltnek, paprikásnak, levesnek, grillezve, sütve, párolva –, és vannak, akik rá se bírnak nézni. Mi most a gombaimádóknak szeretnénk kedveskedni egy szuper összeállítással, amelyben hét mennyei gombapaprikás receptjét osztjuk meg.
Van, aki az egészsége miatt, mások elvi okokból nem fogyasztanak húst. Arról, hogy ez jó, vagy nem, lehet vitatkozni, de nem érdemes. Valószínűleg ebben is, mint sok minden másban, az arany középút a jó megoldás. Ha tehát szeretnél húsmentes napokat tartani, de nincs ötleted, mi kerüljön az asztalra, mutatjuk a mi kedvenc vega ételeinket.
Az elmúlt napok nagy esőzései megtették hatásukat, és hatalmasra nőttek a gombák a hazai erdőkben. Egy nógrádi nyugdíjas gombaszakértő és lánya rátalált néhány extrém nagy példányra.
Krémlevesek jellemzően ősszel kerülnek az asztalra, pedig egy-egy hűvösebb nyári napon is jól tud esni egy könnyedebb, zöldségből készült finomság. Éppen ezért most egy kakukkfüves gombakrémlevessel készültünk, próbáljátok ki!
Vegetáriánus vagy, vagy csak ritkán fogyasztasz húst? Szeretsz az erdőben barangolni és gombát gyűjtögetni? Ismered a csirkeízű gombát? Nem? Akkor érdemes továbbolvasnod és megismerkedni vele. Tuti, hogy bekerül a kedvenceid közé!
A csapadékos időjárás idén is szerencsét ígér a gombászás szerelmeseinek. Nem árt azonban néhány fontos aranyszabályt betartani gyűjtögetés közben – hívta fel a figyelmet Vidra Gyula gombaszakellenőr.
A D-vitamin-hiány felelős bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért, egyes ráktípusok megjelenéséért, de akadnak, akik az allergiát is a számlájára írják. Egyes kutatók szerint akár három évvel is meghosszabbíthatja az életünket, ha megfelelő mennyiségű D-vitamint juttatunk a szervezetünkbe.
Ha valaki vegán, az nem jelenti azt, hogy a közös nyári sütögetésen kizárásos alapon csak a vegán grillsajt jár neki! Egy húsmentes grillezés ugyanis némi kreativitással és fantáziával legalább olyan ízletes és változatos tud lenni, mint egy húsos.
Sokan úgy gondolják, hogy a gombaszedés szezonja ősszel van. Ez tévedés, ugyanis nem csak ebben az évszakban járhatod az erdőt, vagy a piacot a finom, friss zöldségért, hanem már tavasszal is találhatsz ízletes darabokat, sőt akár nyáron és télen is. Nagyrészt olcsón hozzájuthatunk, és változatosan készíthető.
Szereted a svéd húsgolyókat? Akkor próbáld ki a finomság húsmentes változatát is, nem fogod megbánni! Mutatjuk, hogy készítsd el a svéd zöldséggolyókat.
Videó
Nem mondunk újat azzal, hogy a gomba már önmagában is egy szuper kaja. Ha gyors és finom ételre vágysz, akkor ez egy remek alapanyag, ha pedig sajttal és tejszínnel is felturbózod, akkor egy ellenállhatatlan finomságot kapsz. Szóval ne hagyd ki következő videós receptünket, amiben egy sajtszószos gombát készítünk el baconnel megszórva. Kevés jobb vacsora létezik ennél, amit ilyen könnyedén összedobhatsz.
Gombát egész évben vásárolhatunk, és sokan szeretik az erdőt járni, és maguk szednek gombát a leveshez, vagy pörkölthöz. Nagyon fontos, hogy ha boltban, piacon vesszük, akkor csakis frisset vásároljunk, mert hamar megromlik, lehetőleg használjuk fel 1-2 napon belül! Ha magunk szedjük, akkor pedig mindenképpen vizsgáltassuk meg gomba szakértővel.
Íme, néhány igen egészséges alapanyag, amit mindkét módon fogyaszthatunk – persze mindegyiknek megvannak a maga előnyei, illetve hátrányai. Most ezeket mutatjuk be nektek:
A nyár beköszöntével számtalan finom és egészséges zöldség szezonjába csöppenünk. Ilyen például a cukkini is, amiből a salátákon és a rakott finomságokon túl akár fasírtot is készíthetünk minimális energiabedobással. Mi most egy gombás variációt hoztunk nektek legújabb receptvideónkban, ami egy főzelék kísérőjeként is kiválóan megállja a helyét. Próbáljátok ki ti is!
Rántott sajtot úgy süthetsz a kifolyás veszélye nélkül, ha a dupla panírozás után (liszt-tojás, liszt-tojás és csak utána a zsemlemorzsa) kb. 20 percre a mélyhűtőbe teszed, majd forró olajban, gyorsan sütöd meg.
Beküldő: Emma