Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
Kósa Kolos
Cikk
Fotó/Videó: Móricz István
A gazpacho már csak azért is tuti választás a nyári hónapokban, mert egy pillanatra sem kell hozzá begyújtani a tűzhelyet. Nincs más dolgod, mint összeturmixolni a nyers hozzávalókat, és szinte már kész is vagy. Íme, itt egy szuper recept videóval ehhez a kiválóan krémes és hűsítő leveshez. Élvezzétek ti is.
MME
Vannak azok az ételek, amiket általában csak étteremben eszünk, és emiatt valahogy eszünkbe sem jut otthon elkészíteni. Hogy miért? Mert úgy gondoljuk, biztos iszonyúan macerás, vagy bonyolult. Ilyen például az andalúzok frissítő, hideg, nyers zöldség alapú levese, a gazpacho.
Ha híres vagy, akkor az emberek kíváncsiak arra, hogy hogyan élsz, mit eszel. Katalin hercegné annak ellenére, hogy férje Vilmos herceg a brit trón várományosa, nem reggelizik kaviárt és nem a világ legdrágább ételeiért rajong. Katalin olyan ételeket szeret, amit egy átlagember is könnyedén beszerezhet, vagy elkészíthet.
Nyáron aligha akad olyan konyha, ahol a fogásokhoz ne társulna az uborka valamilyen formában. De a meleg időszakban sokszor önálló ételként is megállják a helyüket az uborkából készült saláták, levesek vagy akár turmixok. Ezeket gyűjtöttük most össze, íme a kedvenc uborkás finomságaink!
Török Zsuzsa
De gazpacho no hay empacho – mondogatják a spanyolok. Ez az előételként és nyári hűsítőként egyaránt fogyasztott, paradicsom alapú hideg leves Andalúzia tipikus étele, de eredetét az ókori görögöknél és rómaiaknál, valamint a mór és arab kultúrában kell keresnünk.
DÖMÖTÖR VIOLA
Videó
Hogy mihez lehet kezdeni 2-3 kiló paradicsommal, ha nem vagyunk azok a "befőzős fajták"? A egyik felét házilag megaszaljuk, amit aztán használhatunk salátákhoz, pesto-hoz, tésztákhoz, vagy készíthetünk belőle paradicsomtatárt. A másik feléből pedig egyszerű és gyors, frissítő paradicsomlevest kevertünk, andalúz mintára. Ezeket mutatja meg most Mautner Zsófi!
Ahogy melegszik az idő, úgy kerülnek előtérbe a mediterrán konyhák fogásai. A könnyedebb hangvételű, napfénnyel átszőtt ételek egészen a nyár végéig ideális muníciót biztosítanak, ha nagyobb családi vagy baráti vendéglátásban gondolkodunk, de akkor is érdemes belőlük csemegézni, ha csak magunkat szeretnénk kényeztetni.
WM
A forró nyári napokon nem csak a hideg ételek okoznak élvezetet, hanem az is, ha elkészítésükhöz semmiféle – a meleget még tovább fokozandó – eszközt sem kell használni. A nyári hőség legjobb és leghűsítőbb fogásai a különféle hideg levesek.
Bartal Zita
Ha igazi nyári levesre vágyunk, érdemes kipróbálni a spanyol konyha klasszikusát, a hideg paradicsomos-fűszeres levest, a gazpachót!
CSEH JÁNOS
Mozzarella
Talán először azt tisztázzuk, mikor együnk Spanyolországban? Az étkezési órarend erősen különbözik a mienktől. Ez csak részben magyarázható azzal, hogy bár egy időzónában vagyunk, de annak két ellenkező végében, tehát Spanyolországban majdnem egy órával később nyugszik le a nap, mint Magyarországon.